Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient avled efter läkarmiss

Flera faktorer gjorde att en hjärnblödning inte upptäcktes vid en röntgenundersökning, vilket i sin tur ledde till att en patient senare avled. Nu anmäls händelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som sökte till akutmottagning efter att ha ramlat. När patienten anlände till sjukhuset var hen vaken och tillsynes opåverkad.

En röntgenundersökning av hjärna och halsrygg gjordes som visade att varken skelettskada, blödning eller infarkt fanns. Patienten fick därför åka hem efter att ha fått ett sår i pannan sytt.

Blev medvetslös

Två dygn senare skjutsades patienten, den här gången medvetslös, in till akutmottagningen. Vid en ny röntgenundersökning upptäcktes en hjärnblödning.

När bilderna från föregående undersökning granskades, upptäcktes att patienten hade en tunn blödning utmed skallbenet även då.

Patienten avled

Patienten avled ett dygn efter ankomst till sjukhuset. Sannolikt hade utgången kunnat förhindras om man vid den första undersökningen hade noterat hjärnblödningen och vidtagit åtgärder.

Region Jönköpings län uppger att man har vidtagit en rad åtgärder, vad gäller bland annat förbättrade rutiner och arbetsmiljö, för att undvika att liknande händelser ska inträffa igen.

Ärendet lämnas nu för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.