Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avled efter missad cancerkontroll

En uppföljande cancerkontroll genomfördes inte som planerat och patienten insjuknade två år senare i ett återfall. Nu anmäls händelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en händelse som inträffade 2015, men uppmärksammades 2018. En patient kontrollerades efter tidigare behandling för cancersjukdom. Vid ett besök 2015 bestämdes om nästa kontroll som skulle ske året därpå. Men någon kontroll blev inte av.

Fick ett återfall

Händelsen uppmärksammades först 2018 när patienten insjuknade på grund av det som visade sig vara ett återfall i cancersjukdomen. Vid den här tidpunkten kunde inte någon botande behandling ges.

Avled

Patienten avled senare av lunginflammation och hjärtproblem, men cancersjukdomen bedöms ha bidragit till dödsfallet.

Oklar orsak

Den exakta orsaken till varför det planerade besöket inte blev av har inte kunnat fastställas, enligt Region Jönköpings län. Man uppger att de rutiner som fanns för kontroll av bokningar 2015 inte var tillräckligt tydliga.

Verksamheten ska senare ha utarbetat nya bättre rutiner som ska minska risken för att något liknande ska kunna inträffa igen.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.