Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient skadad vid operation

Region Jönköpings län anmäler nu en händelse enligt lex Maria efter att en patient skadades under en operation. Patienten fick inga bestående men av skadan, men har behov av livslång medicinering.

En patient skulle genomgå en akut operation för att ta bort inflammerad gallblåsa. Operationen genomfördes med så kallad titthålsteknik och när läkare förde in instrumentet genom bukväggen skadades patientens stora kroppspulsåder. Detta föranledde en omedelbar öppen operation.

Blödningen stoppades, och med hjälp av en konstgjord kärl-del kunde blodkärlet repareras. Patienten kunde skrivas ut från sjukhuset några dagar senare utan några bestående men. Dock har patienten nu behov av livslång medicinering med blodförtunnande läkemedel.

En skada på de stora blodkärlen är en känd, men ovanlig, komplikation för titthålskirurgi och det finns flera olika etablerade metoder att använda vid operation. För att minska risken för att något liknande ska hända igen kommer kirurgkliniken i Region Jönköping län omedelbart upphöra med den teknik som användes i detta fall.