Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen är sjukvårdens största tillgång

Sommarens diskussioner om platsbrist och personalbrist är inte ny men situationen har faktiskt försämrats.

Länet har förre sängplatser nu än tidigare somrar huvudsakligen beroende av brist på utbildad personal. Sjuksköterskor och läkare söker sig till andra län och andra verksamheter. Regionen har svårt att behålla sin kvalificerade personal.

Det är orimligt som situationen ser ut i dag att sjukvården ska behöva betala mer än dubbelt så mycket för inhyrd personal för att bemanna vissa verksamheter.

Regionen måste satsa mer på den egna personal en som står för trygghet och kontinuitet. Jönköping har ett av landets bästa sjukvård men utan erfaren personal kan kvaliteten inte upprätthållas.

Regionen måste göra det attraktivt att jobba i sjukvården så att erfarna medarbetare stannar kvar och för att underlätta nyrekryteringar. Här följer några förslag som kan förbättra situationen för personalen:

• Höj ersättningen för obekväm arbetstid.

• Individuell lönesättning

• Listning på primärvårdsdoktor (inte vårdcentral) och inför listningstak per doktor.

• Anställ mer personal i primärvården och på underbemannade avdelningar.

• Inför reglerad utbildning på arbetstid.

• Förenkla de administrativa rutinerna för sjukvårdspersonalen.

Det finns säkert mer man kan göra för att förbättra arbetssituationen i sjukvården men detta är något jag vill arbeta för i Region Jönköpings län om jag blir invald för Krisdemokraterna i höst.

Peter Iveroth, läkare

Kandidat för Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel