I juni avslutas herrlandslagets säsong med matcher mot Spanien och Österrike i EHF Euro Cup och två landskamper i Tokyo mot Japan. På onsdagen presenterade förbundskaptenen Kristján Andrésson trupperna för båda samlingarna.

När de flesta övriga europeiska länder spelar EM-kval möter Sverige Spanien i Almeria 12 juni och Österrike på Hovet i Stockholm fyra dagar senare i EHF Euro Cup, turneringen för de fyra direktkvalificerade lagen för mästerskapet. Sverige ligger för närvarande trea efter Norge och Spanien.

I truppen till dessa matcher återfinns Fredric Pettersson, med IK Cyrus som moderklubb. Den 30-årige mittsexan spelar numera i franska Montpellier och har 47 landskamper på kontot sedan tidigare.

"En stor besvikelse"

– Det var en stor besvikelse för oss att förlora båda matcherna mot Norge i april och det blev tydligt vilka delar vi behöver arbeta med. Europamästaren Spanien på bortaplan är en minst lika svår uppgift som Norge och vi måste höja oss för att ha chans både där och senare mot Österrike på Hovet. Vi vill gå in i nästa säsong, som innehåller både EM och förhoppningsvis OS, med en bra känsla, säger Kristján Andrésson i en kommentar.

Noterbart i övrigt är att den tidigare lagkaptenen Niclas Ekberg har valt att ta en paus från landslaget på grund av familjeskäl. Ett nytt lagkaptensråd har därför bildats med Jim Gottfridsson, Mikael Appelgren och Max Darj, där Gottfridsson är den som kommer att bära bindeln på matcherna.

Matcherna mot Japan spelas 20 och 22 juni.