Gräsmattan var i allra högsta grad godkänd, solen sken och vinden var stilla. Underbara förutsättningar inför Mariebo IK-Månsarps IF i division 6 Jönköping södra.

På planen varvades finfina krossbollar och dribblingar med missade mottagningar och kortpassningar. Inte helt oväntat, men utan tvekan en stor del av charmen med division 6-fotboll. Jönköpingsfotbollen kryllar med lag i de lägre divisionerna och det är allt som oftast värt den lilla entrépengen för att bevittna matcherna.

På bänkarna vid Mariebovallens b-plan satt ett drygt 60-tal och kikade på torsdagsunderhållningen. Damlaget tränade på a-planen och ett av pojklagen var bollkallar, glatt påhejat av sina lagkompisar på klippan bakom ena målet.

Matchen inleddes rätt jämnt, Mariebo fick ett mål bortdömt för offside, men Månsarp visade sig vara det bättre laget ju äldre tillställningen blev. Det stod 0-0 i paus och i den andra gjorde bortalaget matchens mål, tre stycken, och vann således med 3-0.

En av målskyttarna, den centrala mittfältaren Ola Hyltén, gjorde 26 poäng på 20 matcher i Hovslätts IK under vintern, då pratar vi innebandy. Förra fotbollssäsongen blev det bara två seriematcher innan en skada höll honom borta från planen, men på Mariebovallen var han en av planens bästa spelare. Han konstaterade med ett skratt att han inte har mycket nytta av innebandytakterna på fotbollsplanen.

– Haha, det är skillnad, helt sjukt. Jag har kramp i varenda muskel och det är verkligen helt annorlunda att spela fotboll.

– Jag har alltid gjort så, bytt mellan sporterna. Det blev lite svårare när jag bytte till Hovslätt i innebandyn, det är lite seriösare där. Men det är kul att passa på nu när det är uppehåll i innebandyn. Det är skönt att göra något annat och kul att vara tillbaka.

"Det känns i kroppen…"

Martin Stengel hade några halvchanser, men fick kliva av planen mållös.

Foto Erik Boström

Att vara tillbaka ja. Det är precis vad Mariebo IK är. Laget fick dessvärre ställa in sin säsong 2018 och börjar nu om från början i division 6. Längst fram spelar den notoriska målskytten Martin Stengel, som gjort mängder med mål i lokalfotbollen. Men det var för några år sedan.

– Jag var tränare här förförra året, så det är tre år sedan jag spelade. Det känns i kroppen. Det är tungt, riktigt tungt, pustar han någon minut efter slutsignalen.

– Det är ringrostigt, men det har varit riktigt kul att komma igång. Det är skitkul. Vi är rätt många som hållt upp lite och sen några yngre killar som är med. Det är roligt som fan, men vi har lite att jobba på, skrattar han.

Något speciellt att jobba med?

– Vi har inte spelat så många matcher ihop, så det måste sätta sig lite. Det är många på nya positioner och som inte spelat ihop och så. Men det är kul, återkommer han till.

– Sen var de duktiga idag också, avslutar han och promenerar mot omklädningsrummet.

Ola Hyltén var å sin sida nöjd med sitt lags insats och seger.

– Nu har jag inte varit med så mycket, men jag märker verkligen hur bra samhörigheten är i laget. Vi är ett jäkla gött gäng och det hänger med in på planen, vi tar löpningar för varandra och så.

Vad säger du om eran match idag?

– Jättebra, de har inte mycket chanser. Förutom det snöpliga målet som blir bortdömt för offside, men annars tycker jag inte de skapar så mycket. Det som är skillnaden idag är att vi orkar lite mer.

Någon minut senare ekade Månsarps segersång ut över den då folktomma och kvällskyliga idrottsplatsen. Ytterligare en trevlig fotbollskväll var över.

Ola Hyltén var en av planens förgrundsfigurer.

Foto Erik Boström