Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poängmaskin från Kanada förstärker

Wetterbygden Sparks har värvat den 24-åriga kanadensiskan Samantha Cooper som kommer från Sudbury i Kanada.

Samantha är en utpräglad poängforward på 188 centimeter som ska hjälpa laget med skyttet. Avtalet mellan Sparks och Cooper är skrivet på ett år.

– I Samantha Cooper får vi in en förhållandevis stor spelare som ändå är kapabel att “dra i” utifrån. Även hennes returtagningsförmåga kommer naturligtvis bli viktig för oss och vi både hoppas och tror att Samantha och Theresa Ekhelar kan hålla rent under egen korg.

- Hon är en lagorienterad spelare och vi gör bedömningen att hon kommer passa bra in i det övriga lagbygget. Det viktigaste i vår dialog har hela tiden varit Samanthas iver över att få lära sig nya saker och ta nästa steg. Vi tror att vi och SBL kan hjälpa henne med dom sakerna för att hon i sin tur ska kunna nå sin fulla potential och därmed hjälpa oss på bästa tänkbara sätt, säger Dennis Aulander, sportchef i förening

Samantha Cooper inledde sin basketkarriär i Kanada edan i sju-åttaårsåldern. Via fyra år på high school (Lockerby Composite School där hon tre gånger till utsågs till hela skolans “Athlete Of The Year”) bar det sedan vidare till Fairfield University där hon spenderade ytterligare fyra år med kombinationen idrott och studier.

Trepoängsskytt

Under sina fyra år på Fairfield University gjorde hon sig känd som en erkänt skicklig trepoängsskytt och var också den enda spelaren i hela sin conference som snittade en “double-double” (15 poäng och 10 returer). Till detta kommer också en mängd individuella utnämningar genom åren som sedermera också innebar att hon inför föregående säsong skrev på sitt första proffskontrakt, närmare bestämt i Luxemburg och National Ligue-laget, BBC Grengeweld Hostert.

I Luxemburg hjälpte hon sitt BBC Grengeweld Hostert att vinna mästerskapet mot storfavoriterna T71 Dudelange i bäst av tre matcher där Samantha Cooper blev lite av matchhjälte i den sista och avgörande matchen (seger med 63-62 efter förlängning) efter att ha hällt i 23 poäng och rivit ner nio returer. Förutom denna direkt avgörande insats i finalen mot storfavoriten så är det säkert många som kommer komma ihåg kanadensiskan första år i Europa, inte minst tack vare hennes imponerande statistik på dryga 20 poäng och 13 returer per match.

Samantha ser fram emot att få komma och arbeta i Sverige:

– En av mina närmsta vänner har spelat fotboll i Sverige och hon pratade väldigt väl om hur det är att arbeta och bo i Sverige. Detta i kombination med min dialog med headcoach Pinto gjorde till slut att jag valde att skriva på för Wetterbygden Sparks i den svenska basketligan. Jag hoppas kunna bidra med att stoppa bollen i korgen likväl som att kunna plocka ner lite returer. Förutom dessa två egenskaper så har jag ett DNA som avslöjar att jag är en vinnarskalle ut i fingerspetsarna