Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen storsatsar mot fartsyndare

Från och med i dag ska polisen hårdbevaka trafiken. Under den senaste trafikveckan, i slutet på augusti, åkte 239 fartsyndare fast i Södra Vätterbygden, vilket är den högsta siffran i hela polisregion Öst.

Under veckan kommer många bilister återigen märka av ett ökat antal fartkontroller, både på små och stora vägar.

– Syftet under polisens trafikveckor är inte att bötfälla så många bilister som möjligt, utan att genom att vara synliga sänka medelhastigheten i trafiken – för att minska antalet döda och skadade i trafikolyckor, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

När polisen under vecka 34 hade sin senaste trafikvecka med fokus på hastighet var det 650 fortkörare som åkte fast i polisens kontroller runt om i region Öst. Flest fartsyndare hittade man då i lokalpolisområde Södra Vätterbygden där 239 bilister fick ordningsbot för hastighet.

– Om alla höll hastighetsbegränsningarna räknar man med att ca 100 liv om året skulle kunna räddas. Om alla bara sänkte hastigheten med i snitt 1 km/h skulle 15 liv per år räddas, enligt Trafikverket, fortsätter Terneborn.

Ett svart år

Det finns en nollvision kring antal döda i trafikrelaterade olyckor i Sverige och det är en bra bit kvar innan man har nått det målet. De senaste åren har siffran på antalet omkomna i trafiken legat mellan 250 och 300. Fjolåret var ett svart år på svenska vägar med 325 omkomna.

Men det går åt rätt håll. När nollvisionen antogs av riksdagen år 1997 låg siffran på nästan 550 omkomna om året.