Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för coronabedrägerier

Coronaviruset sprider sig i det svenska samhället, vilket bedragare kan komma att utnyttja. Nu skickar polisen en uppmaning till äldre personer. – Lämna aldrig ut kontanter, kontokort eller koder till främmande personer, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson vid region Öst.

På söndagen gick polisen i Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne ut med en varning för en tilltagande ökning av bedrägeriförsök på sin hemsida. Den senaste tiden har det kommit till polisens kännedom att äldre personer blir uppringda av bedragare som erbjuder hjälp med inköp av matvaror. Äldre personer befinner sig i riskgruppen för smittade av coronaviruset, polisen skriver att man inte kan utesluta att bedragare kan komma att utnyttja den situationen.

Nu skickar polisen samma uppmaning till äldre personer boende i Jönköping.

– Vi skickar ut samma uppmaning. Man ska alltid vara väldigt noga med att aldrig låta personer komma in i ens bostad och man ska heller aldrig lämna ut kontanter, kontokort eller koder, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen, och fortsätter:

– Man ska alltid vara skeptisk när främmande personer erbjuder sin hjälp. Med främmande personer menar jag även personer som utger sig att komma från hemtjänsten och liknande. Man bör alltid vara försiktig.

Vad ska man göra om man misstänker att man blir utsatt för ett bedrägeriförsök?

– Ring polisen så fort som möjligt. Bedragarna spelar på rädsla, man erbjuder sin hjälp för att lura äldre personer som känner att de är räddade för att bli smittade. Så var väldigt, väldigt försiktiga.

Under helgen har polisen i Jönköping hanterat cirka 130 bedrägeriärende. Det är i nuläget oklart om något av fallen går att koppla till den rådande situationen med samhällsspridningen av coronaviruset.

– Jag känner inte till att vi har haft något bedrägeriärende kopplat till coronaviruset, men det betyder inte att det inte har skett, säger Monica Bergström.

Polisens uppmaning är att äldre person som behöver hjälp att handla matvaror eller dylikt själva ska ta kontakt med anhöriga, grannar eller grupper som organiserar hjälp av liknande slag.