Ett par i Jönköpings kommun har blivit lurat på pengar av personer som sa sig representera polisen och en bank. Polisen vill nu varna allmänheten för denna typ av bedrägerier.

Bedrägeriet började med att paret blev uppringt av en man som utgav sig för att ringa från en bank. Mannen sa att en bankomat i området hade blivit skimmad och att de nu kontaktade kunder för att försöka spåra eventuella uttag som skett genom stulna kortuppgifter. Paret bekräftade att de hade gjort uttag från en bankomat i området i närtid.

Mannen uppgav också att en kollega skulle komma förbi och hämta deras kort så att de kunde få nya innan helgen. De fick också besked att deras kort hade spärrats. En man kom strax efter hem till paret och hämtade korten. Ytterligare en person ringde senare och presenterade sig som polis, och att polisen nu hade fått korten från banken.

Under samtalen fick männen vissa uppgifter om bankkorten, och vid en senare kontroll visade det sig att minst 25 000 kronor hade stulits från paret.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt bedrägeri och föregivande av allmän ställning. Ett arbete pågår för att försöka spåra de som har gjort detta.

Polisen vill nu uppmana allmänheten att aldrig lämna ut uppgifter om bankkort eller konton, och inte heller logga in på sitt bank-id eller sin bankdosa, på någon annans uppmaning. Denna typ av bedragare är ofta mycket övertygande och kan låta pålitliga, och ibland även hotfulla, men varken banker eller poliser arbetar på detta sätt, informerar polisen. Man bör kräva legitimation eller be att få ringa tillbaka på ett nummer till banken som man själv känner till sedan tidigare.

Misstänker samma gärningsperson

Daniel Wangler, förundersökningsledare vid polisen, berättar att två olika hushåll i Jönköping, där äldre personer bor i bostaden, utsattes för dessa bedrägeriförsök under torsdag kväll runt klockan 19-20.

– Efter händelserna vill vi varna för bedrägeriförsök mot äldre. Det som sker är att en äldre person blir uppringd, ofta från ett skyddat telefonnummer. Den som ringer säger sig till exempel vara från bankens säkerhetsavdelning, säger Daniel Wangler.

De båda händelserna igår kväll inträffade på Bäckalyckan i Jönköping och i området Ringarna vid Hovslätt.

Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningspersoner eftersom metoden är likadan i båda fallen.

– Man ringer upp en äldre person och säger att de utsatts för bedrägeriförsök och åker hem till dem. Där försöker man antingen att stjäla föremål från bostaden eller komma åt inloggningsuppgifter till banken genom till exempel bank-id. Vi jobbar med det nu för att få fram så mycket uppgifter som möjligt, säger Daniel Wangler.