Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okända missen i Gica-fallet

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Polisen fick in en misshandelsanmälan om att en tiggare, som har signalement som stämmer överens med Gica, ska ha dragit iväg en tolvårig pojke och en kompis. Detta ska ha skett timmarna innan Gica hittades misshandlad och död i Smedbyparken i Huskvarna. Det avslöjar nu SVT:s Uppdrag Granskning.

EU-medborgaren Gherorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu hittades död i Smedbyparken den 8 augusti förra året. Det uppmärksammade fallet slutade med att en 16-årig pojke dömdes till sluten ungdomsvård i fem månader.

SVT:s Uppdrag Granskning har gått igenom samtliga polisanmälningar som registrerats runt Rosengallerian i Huskvarna under de fyra år som Gica befunnit sig där. I kvällens avsnitt avslöjas det att det vid 20-tiden den 7 augusti kom in en anmälan om en händelse som ska ha hänt samma dag som Gica blev misshandlad.

Beskrivs som Gica

I handlingarna som Uppdrag Granskning har granskat ska en pappa ha ringt till polisen och anmält att en man, som beskrivs som en tiggare med skägg och New York-keps, ska ha dragit iväg hans son och dennes kompis. Tolvåringen och vännen ska då ha befunnit sig på egen hand i Huskvarna.

I anmälan framgår det att den misstänkta mannen hade suttit utanför Rosengallerian vid 15-tiden samma dag och bett om pengar.

Polisen ska efter 40 minuter ha beslutat att inte inleda någon förundersökning och det är därför oklart vad som egentligen hade hänt. Ingen av de inblandade blev förhörda och enligt Uppdrag Granskning ska pappan ha varit säker på att det varit Gica.

”Kopplade inte ihop den”

Lennart Leijon, polisområdeschef i Jönköping, där Huskvarna ingår, säger till Uppdrag Granskning att det utifrån signalementet från pojkens pappa tyder på att det varit Gica. Han bekräftar också att mordutredarna inte uppmärksammat detta, och säger att det borde vara intressant för en mordutredning.

– De kopplade inte ihop den med det, och jag kan inte svara på varför de inte undersökte den delen, eller varför de inte har letat upp de anmälningarna, svarar Lennart Leijon på frågan om varför händelsen inte varit intressant för mordutredningen.

Läs även: