Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvunne mannen hittad vid liv

En man i 80-årsåldern försvann från ett boende i Bottnaryd på lördagseftermiddagen och en stor sökinsats inleddes. Vid niotiden på söndagsmorgonen meddelande polisen att mannen har hittats vid liv. – Han var vaken och talbar när han återfanns, och fick värma sig i polisbilen i väntan på ambulansen, säger polisen presstalesperson Erik Terneborn.

Mannen som är i 80-årsåldern försvann från sitt boende i Bottnaryd vid 14-tiden på lördagen.

Polisen misstänkte att mannen inte kunde hitta hem på egen hand och visste inte var han hade tagit vägen.

– Det är mycket poliser i Bottnaryd, både hundpatruller och vanliga patruller. Det vi gör nu är att utöka ett ledstångssök, det är när man åker på vägar och söker. Vi använder en beprövad metod som bygger på statistik, sa Kristian Malzoff, vakthavande befäl vid polisen till Jnytt på lördagen och fortsatte:

– Vi har ingen riktigt plats att leta på och därför söker vi hjälp med iakttagelser.

Inlett räddningstjänst

Vid 22-tiden på lördagskvällen inleddes räddningstjänst vilket innebär att sökarbetet utökas och att polisen bland annat kan begära hjälp från andra myndigheter i eftersöket.

På söndagsmorgonen var mannen fortfarande inte hittad och militären kallades in för att hjälpa till i sökarbetet.

– Polisen söker med hjälp av flera hundpatruller, tyvärr är det för dimmigt i området för att en helikopter ska kunna söka, men det kan bli aktuellt senare under dagen, sa polisens presstalesperson Erik Terneborn.

”Söker med full kraft”

Polisen valde att tillämpa strategiskt segmentsök vilket innebär att sökområdet delas in i olika sektioner, i det här fallet inom en cirkel på fem kilometer i diameter med mannens boende i mitten.

– De flesta personer som försvinner hittas inom en kilometer från platsen de försvunnit från. Vi hoppas givetvis att vi ska få in fler tips som gör att vi kan smalna av sökområdet, sa Terneborn.

– Vi fortsätter att söka med full kraft.

Har försvunnit tidigare

Det var inte första gången mannen försvann från sitt boende. Förra gången det hände ska han ha hittats på en långfärdsbuss till Stockholm.

Hittad vid liv

Klockan 08.48 på söndagen ringde en privatperson polisen efter att ha hittat en man liggandes i skogen söder om Bottnaryd. Mannen stämde in på signalementet på den försvunna mannen.

– Han var vaken och talbar när han återfanns, och fick värma sig i polisbilen i väntan på ambulansen, säger polisen presstalesperson Erik Terneborn.

– Han hittades ungefär två kilometer från sitt boende.