Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter polisinsatsen – Säpo inkopplade

Den stora polisinsatsen i förra veckan vid ett företag i Taberg kan ha fått sin lösning. Under måndagen häktades en man i 40-årsåldern, misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Ytterligare en person ska vara frihetsberövad. Säpo ska ha involverats i ärendet.

Enligt uppgifter som P4 Jönköping var först med, arbetar den 40-årige mannen på en skola i Jönköpings kommun.

Polisen har ända sedan förra veckan varit förtegen över insatsen då beväpnad polis med skyddsvästar tog sig in i ett företag i ett industriområde.

Politiskt motiv

Aftonbladet skriver att det handlade om inbrottstjuvar som bröt sig in i en container, sedan ringde de själva till polisen. Enligt Aftonbladet har personer som är intressanta i utredningen kopplingar till den vänster autonoma rörelsen. Till Aftonbladet uppger Säpos presschef Karl Melin att man ”känner till ärendet”, även om det är polismyndigheten som leder arbetet.

I containern hittade de flera automatvapen, polisuniform, löshår och peruker. Det gjorde att totalt fyra män först anhölls för grovt vapenbrott. Jnytt skrev redan i förra veckan om vapenfynd på platsen.

Nu har en av dem häktats, misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Mannen anhölls först i sin frånvaro i torsdags. Han häktades under måndagen misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Flera husrannsakningar uppges ha genomförts i Jönköpingstrakten och det var i samband med dessa som ett anhållandebeslut gällande mannen i 40-årsåldern verkställdes.

Nekar till brott

Under häktningsframställningen nekade 40-åringen till brott och begärde att han skulle släppas på fri fot. Rätten hade dock en annan åsikt. Ytterligare en person sitter anhållen.

När det gäller de övriga tre brottsmisstänkta är uppgifterna knapphändiga. Båda männen som nu sitter inlåsta i utredningen ska enligt Aftonbladet vara del av samma umgängeskrets och aktiva i samma delar av föreningslivet.

Polisen beslutade sig redan från början att lägga locket på och att inte berätta något.

Rörde sig om stöld

Jnytt pratade med åklagaren som då uppgav att det rörde sig om stöld av diesel och batterier.

Två personer anhölls initialt sedan de brutit sig in hos företaget. Ytterligare en person anhölls medan den fjärde anhölls i sin frånvaro. De tre som först anhölls misstänkta för inblandning i fallet är fortfarande misstänkta, men på fri fot enligt P4 Jönköping.

På tisdagskvällen uppgav radion att den Jönköpingsbo som anhölls på måndagen, misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån, har släppts på fri fot. Han är dock inte avförd från utredningen.

Samtidigt rapporterade Aftonbladet att en annan man med kopplingar till vänsterautonoma kretsar jagas av polis. Mannen är anhållen i sin frånvaro.

– Det finns ett sådant beslut. Mer än så kan jag inte kommentera, säger åklagaren Petra Schöniger till tidningen.

Polisen är fortsatt förtegen när det gäller upplysningar om vad som har hänt i Taberg.

– Det är åklagaren som är förundersökningsledare och det är han som avgör vilken information som ska gå ut, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen region Öst.