Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skattehöjning - frågan skjuts upp

Beslutet om en skattehöjning i regionen kommer att skjutas upp. Precis som Jnytt skrev under gårdagen så kommer frågan om skattehöjning och vilken budget man ska ha att skjutas upp. Detta betyder att båda frågorna kommer att avhandlas igen på ett extra möte den 27 november, förutsatt att man vet vilka som kommer att styra.

Det är fortfarande oklart vilka som kommer att styra i Region Jönköpings län de närmaste fyra åren och det är fortfarande svårt att säga när styret kan tänkas vara klart. På tisdag är det planerat att tas ett beslut om att höja skatten med 50 öre, något som såväl alliansen som de rödgröna sagt att man vill göra men av olika anledningar.

Alliansen har sagt att vill höja skatten för att det behövs pengar till stora investeringar på länets tre sjukhus. De rödgröna motiverar i stället skattehöjningen med att man vill använda pengarna i verksamheten.

Vill ta besluten samtidigt

Nu ska frågan om skattehöjningen skjutas upp, alternativt att alliansen röstar för en oförändrad skatt. Mia Frisk (KD) förklarar att man från partiets sida vill att beslutet gällande skattefrågan ska tas samtidigt som budgeten tas.

– Vi vill inte rösta för en höjning av skatten för att öka på driftkostnaderna. I så fall tycker vi att vi ska skjuta på beslutet om skattefrågan tills det parlamentariska läget är klart och vi vet vem som styr. Jag hade hoppats att detta skulle vara klart nu, men det är det inte och vi vet inte heller när det kan bli klart, sa hon under söndagen till Jnytt.

Har ni i alliansen pratat ihop er kring frågan gällande skatten och hur ni ska agera när beslutet ska tas?

– Både ja och nej. Egentligen vill jag hänvisa till det moderata regionråd Malin Wengholm i den här frågan, men från Kristdemokraternas sida kan jag säga att vi inte är beredda att stödja en budget som inte tar ansvar för investeringar. Vi anser att de rödgrönas budget är oansvarig, säger Mia Frisk.

Kan skjutas upp en månad

Enligt Sveriges Radio Jönköping kan beslutet om skattefrågan skjutas upp en månad om mer än en tredjedel av de 81 ledamöterna röstar för att beslutet ska skjutas upp.

Malin Wengholm säger till radion att alliansen inte kan ställa sig bakom en skattehöjning om pengarna inte går till investeringar, vilket innebär att alliansen kan rösta för en oförändrad skattesats trots sitt egna förslag om en höjning.

Jnytt söker Malin Wengholm (M) för en kommentar.