Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmanas avgå – tar time out

Artikel 1 av 5
Förtroendekrisen för Emma Carlsson Löfdahl
Visa alla artiklar

Liberalernas länsförbundsstyrelse i Jönköpings län konstaterar att riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl saknar fortsatt förtroende efter rapporteringen om hyreskontraktet i Stockholm, där hon hyrt sin mans lägenhet i andra hand. Styrelsen vill nu att den Jönköpingsbördige politikern ska avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Själv tar hon en time-out.

Det var under torsdagskvällen som länsförbundsstyrelsen i Jönköpings län träffades för att diskutera riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls omdiskuterade hyreskontrakt i Stockholm, något som flera medier har rapporterat om de senaste dagarna men som Aftonbladet var först med att avslöja. Riksdagsledamoten har hyrt en övernattningslägenhet av sin make för 13.000 kronor i månaden, trots att avgiften låg på 2.500 kronor.

Emma Carlsson Löfdahl har efter att händelsen avslöjats sagt att hon tänker betala tillbaka pengarna. Särskilda åklagarkammaren har inlett en utredning om det hon gjort är brottsligt.

Styrelsen konstaterar att riksdagsledamoten har följt regelverket, enligt vad som framkommit från riksdagens egen förvaltning, även om resultatet av den ytterligare granskning som Liberalerna begärt ännu inte har redovisats.

Uppstår jävsituation

Däremot anser länsförbundets styrelse att det ur moralisk aspekt är högst tvivelaktigt att hyra av familjemedlemmar. Man menar att det även i en situation där makar har separat ekonomi uppstår en situation av jävkaraktär.

I ett pressmeddelande skriver Liberalernas länsförbund i Jönköpings län att man som förtroendevald ska agera förtroendeingivande och med god marginal till det som kan uppfattas olämpligt.

Uppmanas avsäga sig uppdraget

”Emma Carlsson Löfdahl har aktivt visat på vilja att återupprätta det förtroende som skadats genom att retroaktivt återbetala en del av den ersättning hon fått utbetald, samt hitta annan boendelösning genom riksdagen. Länsförbundets styrelse konstaterar dessvärre att förtroendeskadan gentemot partiet och väljarna är för stor för att Emma Carlsson Löfdahl på ett fullgott sätt ska kunna fortsätta sitt arbete som riksdagsledamot från Jönköpings län och främsta företrädare för Liberalerna i länet”, står det i pressmeddelande.

Därför rekommenderar styrelsen Emma Carlsson Löfdahl att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag.

– Jag och styrelsen konstaterar med sorg att den förtroendekris som uppstått i partiet i länet gentemot Emma nu är för stor för att hon ska kunna fortsätta i rollen som riksdagsledamot och Liberalernas främsta representant i Jönköpings län. Vi har i henne haft en uppskattad partirepresentant men för att partiet ska kunna gå vidare behöver Emma nu lämna över till sin ersättare, säger Jimmy Ekström, vice ordförande Liberalernas länsförbund i Jönköpings län, i pressmeddelandet.

Tar en paus

Emma Carlsson Löfdahl skriver på sin Facebooksida att hon inte tänker ta något beslut om sin framtid förrän ärendet är utrett av åklagare.

”Det har varit den konstigaste veckan i mitt liv och just nu behöver jag lugn och ro, både för kropp och själ. Jag kommer att stänga av telefonen de närmaste dagarna”, skriver hon.

Enligt Sveriges Radio Jönköping skriver hon i ett brev till Liberalerna i länet att hon tar en paus som riksdagsledamot tills åklagaren är färdig med sin utredning, men att hon inte tänker dömas av något mediadrev. Hon har meddelar att hon avgår som förbundsordförande vid kommande årsmöte och att vice ordförande Jimmy Ekström får ta över ordförandeskapet.