Mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt hur bostadsrättspriserna i Sveriges kommuner förändrats sedan 2010. Jönköpings har stigit med 53 procent under de senaste fem åren. Julia Stael von Holstein, fastighetsmäklare, är inte förvånad över resultatet.

Om man tittar Jönköping, speciellt på hur staden växer och är i framkant, är det tydligt att det är en betydligt högre flyttfrekvens in hit än ifrån. Det finns mycket som lockar – högskolan, större industrier och statliga verk. De som kommer hit vill gärna stanna kvar, menar hon.

Att priserna ökat tror Julia beror på bostadsbristen:

Även fast vi bygger så mycket vi kan så räcker inte det till alla som vill bo här. Det innebär en snarare en positiv utveckling än en nedgång, att det blivit så populärt att bo här. Dock kommer det att dröja ett bra tag innan det finns bostadsrätter i överflöd, om det någonsin ens händer.

Men Julia känner ingen oro.

Folk tjänar mer idag och Jönköping är en lagom stor stad. Jag skulle tro att priserna kommer att ligga stabilt genom åren. Det är en bra investering att köpa en villa eller bostadsrätt här, säger hon.

Dock finns det en målgrupp hon tycker lite synd om:

Den enda som det kan vara tråkigt för är förstagångsköpare. Det blir svårare för dem som går direkt från studierna och ska köpa sin första lägenhet. Samtidigt får vi vara realistiska – 53 procent må låta mycket, men för varje år är det cirka tio procent. Det är ingen megaökning precis.