Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägenhetspriserna skenar i Jönköping

Prisuppgången för lägenheter i Jönköpings län är bland de största i Sverige. Det visar en ny kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort.

I kartläggningen framgår att ettorna har haft den största procentuella prisökningen de senaste fem åren. Kvadratmeterpriserna för ettor i länet har stigit med hela 74 procent, vilket är bland de största uppgångarna i landet.

– Gemensamt för de län med störst prisuppgång är brist på bostäder och relativt låga bostadspriser. Totalt sett präglas bostadsmarknaden nu av att allt fler försäljningar sker innan ordinarie visning. Oavsett storlek är välplanerade lägenheter i attraktiva lägen hetast eftertraktade, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Länsförsäkringar har analyserat utvecklingen av kvadratmeterpriset för bostadsrätter i olika storlekar i Sveriges alla län de senaste fem åren.

I Jönköpings län har ettorna ökat mest, med en uppgång på hela 74 procent. Näst störst har ökningen varit för tvåor, där priset gått upp med 70 procent.

"Gjort en bra affär"

– Sett över en längre tidsperiod har de flesta bostadsrättsägare gjort en bra affär. Men för den som vill köpa sin första bostad sätter höga priser och tuffa amorteringskrav käppar i hjulet. För att skapa en långsiktigt hållbar bostadsmarknad där fler får möjlighet att byta bostad efter behov efterlyser vi ändrade amorteringskrav och sänkt flyttskatt, säger Marcus Svanberg.

Kartläggningen visar att prisökningen på större bostadsrätter har varit allra störst i Dalarna. Här har kvadratmeterpriset på lägenheter med minst fyra rum stigit med hela 154 procent och treor med 79 procent jämfört med för fem år sedan. Detta kan jämföras med riket där priserna ökat med 33 respektive 31 procent under samma period.

I Blekinge har priset på bostadsrätter med ett rum stigit med 102 procent under den gångna femårsperioden, vilket är den största ökningen i landet. I toppen återfinns även Södermanland, Gävleborg, Jönköpings län och Jämtland – alla med prisökningar på 70 procent eller mer. I landet som helhet har kvadratmeterpriset ökat med 22 procent. Även bostadsrätter med två rum har ökat mest i pris i Blekinge, 85 procent.