AnnonsThells

Proffsen berättar: "Då är det bäst att göra ingreppen"

Trädfällning och dränering är två viktiga jobb som är bra att ta tag i innan det är för sent. Proffsen Henrik och Patrik berättar.

År 2008 upptäckte Henrik Thell att intresset för trädfällning också kunde bli hans levebröd. Det dröjde inte länge innan han insåg att många kunder också hade behov av ännu mer hjälp, exempelvis i form av annan form av trädvård men också när det kom andra marktjänster.

– Sedan 2016 har vi även en markanläggningstjänst under eget tak och blev då totalentreprenörer. Jag har ju alltid varit trädgårdsintresserad så när jag upptäckte behovet kändes det självklart att satsa på verksamheten. Nu kan vi hjälpa samma kund från start till mål med allt från trädfällning, grönyteskötsel och markentreprenad, säger Henrik.

Han menar att det ger kunden en enorm smidighet. Oavsett vad kunden behöver hjälp med finns allt under ett tak.

– Mina medarbetare är fullblodsproffs och våra kunder är allt från privatpersoner, entreprenadbolag och bostadsrättsföreningar till kyrkogårdar och kommuner.

Läs mer om Thells tjänster

Henrik Thell berättar om Trädfällning. Foto: Lucas Agnehus
Öppna bild i helskärmsläge

Trädfällning på hösten

Många har försökt sig på att själva försöka fälla mindre träd och vet hur vanskligt det kan vara. Enligt Henrik är det viktigt att lämna jobbet åt proffsen.

– Vi är försäkrade och har rätt kunskap och rätt verktyg. Det gör att du kan få trädet fällt, bortkört och stubben bortfräst. Om marken dessutom är tillräckligt kall blir eventuella skador på gräsmattan betydligt färre än om man gör jobbet mitt i sommaren, säger Henrik. Väldigt många med egen skog är manuellhuggare men när det kommer till svårare jobb är det viktigt att ta hjälp om man är osäker.

En annan fördel är att det är mindre störande med arbete i trädgården när man ändå inte spenderar särskilt mycket tid där.

– Är man orolig för ett träd kan man alltid ringa oss så kommer vi ut och tittar. Vi ser efter hur trädet mår, hur bladsättningen är, om det finns död ved och snäva grenvinklar. Även invuxen bark kan vara ett problem eftersom det skapar en försvagning i trädet.

Samtidigt är det inte alltid fällning som krävs utan ibland kan det räcka med en annan lösning.

– Om det är ett stort fint träd som man gärna vill ha kvar kan vi också göra en kronstabilisering eller lättande beskärning. Det innebär egentligen att vi binder upp stora grenar så att trädkronan får en jämn belastning samt att vi beskär större grenar för att minska vikten.

Arbetsledaren Patrik berättar om dränering. Foto: Lucas Agnehus
Öppna bild i helskärmsläge

Dränera om huset

Patrik Anehagen är arbetsledare på markavdelningen på Thells AB. Han har koll på det mesta som rör trädgården. Han har hjälpt mängder av fastighetsägare som har haft problem med undermålig dränering.

– Många känner igen känslan av att det är rått klimat och unken källardoft i källaren. Man kanske har sett att putsen börjar släppa eller att mögel syns på väggarna. Då är det läge att dränera, berättar Patrik.

Ofta kan man kontakta sitt försäkringsbolag för att göra en kontroll med fukttest.

– Det innebär att de kommer och mäter med ett instrument. Det är bra att göra om man misstänker att man har ett problem med fukt. Sedan kontaktar man oss så bokar vi in dräneringsarbetet.

Arbetet innebär att man gräver upp trädgården utmed huset, en sida åt gången.

– Om man gör det arbetet under vintern blir arbetet inte lika smutsigt. Det är precis som vid trädfällning, man spenderar inte så mycket tid i trädgården under vinterhalvåret så då gör det inte så mycket om man utför arbetet med maskiner.

Patrik berättar också att de flesta väljer att sätta en isolerings skiva på källarväggens yttersida. Det ger ett bättre klimat i källaren och kan påverka uppvärmningskostnader positivt för kunden.

Den som funderar på att bygga altan eller veranda bör också tänka efter ett varv extra när det kommer till dränering.

– Det är väldigt bra att dränera i förebyggande syfte. Om du ska bygga uterum så är det skönt att ha dräneringsarbetet gjort så att man inte behöver riva upp arbetet för att dränera sedan. Så passa på att få jobbet gjort redan nu i vinter, avslutar Patrik på Thells.

Kontakta Thells för trädfällning och dränering eller andra tjänster

Gänget på Thells. Foto: Lucas Agnehus
Öppna bild i helskärmsläge
Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Jönköpings-Postens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan