Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot bygge på jordbruksmark

Stadsbyggnadsnämnden har bett miljö- och hälsoskyddsnämnden uttala sig när det gäller planerna på bostadsbyggandet av etapp två av Hovslätts ängar. Miljö- och hälsoskyddsnämnden vill se en tydligare redovisning mellan behovet av bostäder och bevarandet av jordbruksmark.

Jnytt har tidigare berättat om planerna på att dra igång en andra etapp av bostadsbyggande i området Hovslätts ängar. Ett planförslag har gått ut på samråd och där förklaras det att planen ska möjliggöra för byggandet av såväl bostäder och en skola som centrum och en park i östra delen av Hovslätt.

Hela området som berörs är på 5,3 hektar varav 4,5 hektar är produktiv jordbruksmark. När miljö- och hälsoskyddsnämnden skulle lämna sina synpunkter på sitt senaste möte ville politikerna se en tydligare redovisning av de motstående intressen som finns mellan behovet av bostäder och bevarandet av jordbruksmark. De vill även se de alternativa lokaliseringar som har prövats.

SD reserverade sig

Marcus Aronsson (SD) tyckte att miljö- och hälsoskyddsnämnden skulle säga nej till den del av bygget som berör jordbruksmark. Han menade att jordbruksmark ska bevaras för att öka Sveriges förutsättningar för en högre försörjningsgrad av livsmedel.

SD reserverade sig sedan mot nämndens beslut gällande att man ville se en tydligare redovisning av motstående intressen som finns mellan behovet av bostäder och bevarandet av jordbruksmark.

27 bostäder i Barnarp

Miljö- och hälsoskyddsnämnden hade under sammanträdet samma syn på planen på att bygga bostäder på en fastighet norr om Barnarp. Där planeras nämligen 27 nya bostäder att byggas och även här har stadsbyggnadsnämnden önskat ett utlåtande.

Området norr om Barnarp består i dag av åkermark och en del av området är utsatt för trafikbuller. Rune Hultkvist (L) påpekade i samband med nämndens sammanträde att han tyckte att det behövdes en tydligare redovisning av de motstående intressen som finns mellan behovet av bostäder och bevarandet av jordbruksmark, samt de alternativa lokaliseringar som prövats.

Kristdemokraterna och Moderaterna reserverade sig mot beslutet då de inte hade några invändningar mot bostadsplanerna.

Läs även: