Annons

Annons

Annons

Pax - kontroversiell pedagogisk metod införs i Jönköping

Psykologen kritisk mot nya skolmetoden som införs i Jönköping: ”Det är våldsamt diskriminerande”

Fem skolor i Jönköping provar just nu den pedagogiska metoden Pax. Flera studier av metoden har visat på goda effekter både på kort och lång sikt – men psykologen Bo Heljskov Elvén är starkt kritisk.

– Jag tycker inte att det hör hemma i skolan. Metoden syftar enbart till att få barn att lyda.

Så här ser Paxväggen ut på Lekerydsskolan, en av de skolor som nu inför den pedagogiska metoden Pax. Grönt symboliserar ”pax” det vill säga saker man vill ha mer av, rött är ”bliim”, sådant som man vill se mindre av. Skolan har medvetet gjort den röda sektionen mindre eftersom man vill fokusera på det som är önskvärt.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Jasmin de Freitas

Annons

Metoden Pax i skolan bedömdes av Karolinska institutet vara ett lovande arbetssätt i den svenska skolan. Studieförfattarna pekar på internationella studier som har visat på att metoden har en synlig och snabb positiv påverkan på arbetsron i klassrummet, men även att personer som deltagit i metoden i skolan i lägre grad hade suicidtankar och missbruksproblematik som unga vuxna. Även Jönköpings kommun nämner dessa forskningsresultat när de i en nyhet på sin hemsida berättar att metoden nu ska provas i lågstadieskolor i Jönköpings kommun. Klasser på fem skolor har börjat använda metoden, och fler kan följa efter om testet faller väl ut.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan