Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rachel Mohlin om sitt Jönköping

Skådespelerskan och imitatören Rachel Mohlin kommer att leda Jönköpingsgalan den 23 februari. I en intervju med Jnytt berättar hon om sin uppväxt i Jönköping, kärleken till de småländska skogarna och den obotliga scenskräcken.

Jönköping är som ett andra hem för Rachel Mohlin. Stjärnan växte upp på den småländska landsbygden i Skärstad tillsammans med sina föräldrar och sina två systrar.

– Jag gick i en liten skola – det var en värld som var överskådlig och greppbar för mig som barn. Jag minns min uppväxt där med stor värme, säger Rachel Mohlin.

I den lugna tätorten fanns det gott om samfund för den som var missionsförbundare, pingstvän eller tillhörde Svenska kyrkan.

– I kyrkan spelade vi mycket bandy, åkte rullskridskor och gick på ”Tonår” på fredagarna.

De käraste minnena från uppväxtorten har Rachel från skogarna kring Kularp. Där lekte, cyklade och upptäckte hon tillsammans med sina systrar och vänner.

– Jag saknar de småländska skogarna och jag är väldigt glad över att jag fick växa upp så nära naturen. Varje gång jag åker ner dit så slås jag av hur otroligt vackert och dramatiskt landskapet är. Det har en jättestor plats i mitt hjärta.

Nu för tiden är Smålandsbesöken relativt glesa. En till två gånger om året åker Rachel ner för att hälsa på sin pappa i Skärstad och sin äldsta syster som bor i Huskvarna. Då passar hon också gärna på att promenera längs Vätterstranden och shoppa på Asecs eller Östra city i Jönköping. På våren händer det att hon tar vägen förbi Vista kulle för att titta på alla vackra fruktodlingar.

”En svindlande rädsla”

Jag träffar Rachel på ett hotell i centrala Stockholm. Om några veckor ska hon leda Jönköpingsgalan tillsammans med koreografen, producenten och regissören Thomas Tegnér. Detta trots sin obotliga scenskräck.

– Jag har på något sätt fått acceptera att jag känner så. Det är inte en olust jag känner, det är viktigt att skilja på det. För jag älskar scenen. Men precis innan jag kliver upp på den upplever jag en sådan svindlande rädsla. Det är ju väldigt utsatt att ställa sig på en scen. Men när jag väl är där så släpper det. Min strategi är att påminna mig om det. Ibland går det bra och ibland går det lite sämre.

Redan i unga år stod den Skärstadbördiga skådespelerskan på scen, bland annat via kyrkan.

– Där lärde jag mig att göra det som jag sedan har älskat – att jobba i grupp. Att sitta tillsammans, skriva, testa och nå ett resultat.

Men att det skulle bli ett heltidsarbete var långt ifrån utstakat då. Rachel hade nämligen en föreställning om att hon skulle syssla med konst i någon form.

– Min bildlärare Birgitta Thor på Sandagymnasiet har betytt jättemycket för mig. Hon fångade upp mig och mitt intresse för att måla och uttrycka mig. På den tiden hade jag ingen vision om att jag skulle bli skådespelare eller använda rösten så som jag gör i dag.

Men när ingen konsthögskola tog in henne blev det istället en praktikplats på Jönköpings länsteater efter gymnasiet.

– Det var en jättefin tid och det var där jag förstod att man kunde ha skådespeleri som yrke.

Den stora debuten

Rachel flyttade till Stockholm och tog så småningom en vända till Västergötland för att gå tre terminer på Skara skolscen. Något som ledde till den stora debuten – en roll i såpoperan Vänner och fiender, där hon var med i samtliga 695 avsnitt. Därefter har vi bland annat sett henne som Kicki i "Vänner och fiender" och Jenny i "Kvarteret Skatan".

– Under gymnasietiden längtade jag till storstaden. Jag ville bo i Stockholm, men hade nog inte tänkt att jag skulle bli kvar. Nu har jag bott här i 26 år, konstaterar hon.

På senare år har Rachel också gjort succé på radio och hon kan räknas till en av landets bästa imitatörer.

– Jag har alltid varit intresserad av dialekter och ljudet av våra röster. När jag ska gestalta en person är det viktigt för mig att jag verkligen blir den personen i den stunden. Då kommer rösten ofta av sig själv, förklarar hon.

Under åren har hon avverkat nästan hela kändissverige och imiterat personligheter som Leif ”GW” Persson, Lill-Babs och Centerpartiets Annie Lööf.

När upptäckte du att du var bra på att imitera?

– Det var i samband med ett sketchframträdanden i nian. Jag gjorde en imitation av min gympalärare. Vi elever tyckte att det var så jobbigt att gå upp på Grännaberget och orientera, så vi gjorde en kul grej av det.

Rachel har imiterat i många olika sammanhang men säger att hon är extra förtjust i radioformatet. En gång i veckan kan man höra henne i Public service.

– Jag får favoriter i alla röster jag imiterar givet att det är roligt att utforska sin egen röst, säger hon och tillägger:

– Nu när vi planerar inför Jönköpingsgalan kommer min Jönköpingsdialekt fram igen.

På senare år har Rachel även fått upp ögonen för att skriva och regissera.

– Det är något som jag ser fram emot att göra ännu mer framöver.

Men den viktigaste rollen i Rachels liv är att vara förälder.

– Det är fantastiskt att vara mamma till två barn. I vår vill jag ta med dem ner till Skärstad och visa dem skogsstigarna som jag vandrade när jag växte upp.