Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raketmånad för entreprenörskap – 113 nya företag i länet

Under juli månad ökade antalet nyregistrerade företag i Jönköpings län med 26 procent jämfört med samma månad förra året. Sedan årsskiftet har nyföretagandet i Sverige ökat med 8 procent jämfört med 2019.

Siffrorna är baserade på statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att det hela tiden startas nya företag bidrar därmed till att Sverige klarar sysselsättning och välfärd, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

– Det är extra viktigt just nu när coronakrisens effekter börjar synas på arbetsmarknaden i form av stigande arbetslöshet

Över 100 nya företag

Under juli månad registrerades 113 nya företag i Jönköpings län. Det motsvarar en ökning med 26 procent jämfört med samma månad i fjol, då 90 nya företag registrerades.

I landet som helhet ökade registreringarna av nya företag med 9 procent under juli jämfört med samma månad förra året.

Hittills under 2020 har nyföretagandet ökat med sammanlagt 8 procent jämfört med samma period 2019. Uppgången har skett i samtliga län utom Blekinge.

”Sända hopp och mod”

Störst ökning står Gotland och Kronobergs län för. Där har antalet registreringar av nya företag gått upp med hela 20 procent under 2020.

– En del av förändringen kan bero på ökad arbetslöshet men det kan troligen inte förklara allt. Att fler tar steget till eget företag kan förhoppningsvis sända både hopp för de som kämpar sig igenom krisen och mod till de som ännu inte har gjort verklighet av sina drömmar och idéer, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.

Fotnot: I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Vissa enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.