Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten lyssnade inte på Silbersky

I dag hölls den andra dagen i rättegången mot den 57-årige man och hans 21-årige son som misstänks för mordet på Råslätt den 21 december förra året. Under förhören med de båda männen har nya detaljer kring mordet kommit fram och pappans advokat, Leif SIlbersky, yrkade därför på att åtalet mot pappan skulle läggas ner. Åklagarna gick inte med på detta, men däremot tvingades de ändra i mordåtalet.

Två män, en pappa och hans son, misstänks för att ha mördat en annan man genom att skjuta honom med ett hagelvapen i en lägenhet på Råslätt.

57-åringen har tidigare sagt att sonen varit den som hållit i vapnet. Under rättegångens första dag medgav den 21-årige sonen genom sin advokat att det var så. Sonen hävdar dock att det handlade om självförsvar och att skotten avlossades av en olyckshändelse.

Kvinna åtalad

En 51-årig kvinna, som tidigare har haft en relation med pappan, står också åtalad. Hon misstänks för underlåtelse att avslöja mord efter att ha lämnat felaktig information till polisen och på så vis försvårat utredningen.

Kvinnan förhördes under gårdagen och förklarade då att det var rädsla som orsakade att hon uppgav felaktig information när hon ringde till SOS Alarm. I dag var det de båda männen som skulle ge sin version av vad som hände på Räslätt den 21 december förra året.

Sjönk ner i stolen med sprängt ansikte

Rättegången inleddes med att pappan förhördes. JP.se uppger att han hade svårt att minnas vad som hände i samband med skjutningen eftersom han hade druckit flera dagar i sträck.

Pappan förklarade hur sonen och 42-åringen hade börjat bråka i lägenheten och att sonen då hade tagit fram ett vapen. Åtminstone ett skott ska ha avlossats och under förhöret beskrev pappan hur 42-åringen sjönk ner i stolen med sprängt ansikte.

- Jag var i ett tillstånd, hela världen rasade för mig. En människa är skjuten. Jag sa till min son att han skulle ringa polisen. 'Lugna dig, pappa', sa han. Han var orolig för att jag skulle få hjärtinfarkt, berättade pappan om händelsen, enligt JP.

Dumpade vapnet i Vättern

Vid lunchtid skulle sonen förhöras. Han berättar att han kände till att 42-åringen skulle komma till lägenheten och att han därför såg till att skaffa ett vapen. I likhet med pappa berättar sonen hur han och 42-åringen började bråka. Åtminstone ett skott avlossades, varefter sonen skickade iväg pappan från lägenheten.

Sonen själv fixade skjuts in till stan och tog sig därifrån till Vätterstranden där han hittade en båt som han rodde ut i Vättern med. Ute på sjön kastade sonen väskan med vapnet i vattnet och gick sedan hem till en kompis för att sova.

Frifotsyrkandet avslogs

Efter dagens förhör yrkade Silbersky, 57-åringens advokat, på att anklagelserna om mord mot pappan skulle släppas och att han skulle släppas på fri fot redan i dag. Efter förhandlingar avslog tingsrätten frifotsyrkandet eftersom de ansåg att det fortfarande finns skäl till häktning.

- Vi måste få möjlighet att presentera det material vi har åberopat. Min bestämda uppfattning är att frågan är för tidigt väckt, det är mitt under förhandlingen, sade åklagaren Anders Brokelind under rättegången.

Åklagarna valde däremot ändra i mordåtalet. De lade till ansvarsyrkanden i andra hand att 21-åringen ska dömas för grovt vållande till annans död, medan 57-åringen ska dömas för skyddande av brottsling, grovt brott.