Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojkarnas svar efter mordet

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

I början av augusti misshandlades Gheorghe "Gica" Hortolomei-Lupu så svårt att han avled. Två ungdomar, 14 och 16 år gamla, misstänks ligga bakom mordet. Vid klockan nio på onsdagsmorgonen inleddes förhandlingarna i Jönköpings tingsrätt och det beslutades om stängda dörrar.

På onsdagen inleddes rättegången och det var ett stort medieuppbåd som väntade utanför sal 1 i Jönköpings tingsrätt. Huvudförhandlingens start dröjde och klockan var närmare 9:30 innan dörrarna öppnades.

Väl inne i salen var försvarsadvokaterna Anders Tolke och Martin Cullberg inte på plats och förhandlingsstarten fick skjutas upp ytterligare.

– Vad är det vi väntar på?, utbrast åklagarsidan, som består av Linda Schön och Klas Lorefors.

Tre av fyra föräldrar till pojkarna var på plats i tingsrätten, två av dem hade luvor över sina huvuden och den tredje tittade rakt fram. Däremot fanns varken 14-åringen eller 16-åringen på plats inledningsvis, utan innan beslutet att hålla förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar togs var bara advokaterna på plats i rättssalen.

Rättegången väntas pågå under totalt sex dagar, med slutdag satt till den 13 december. Under den första dagen väntas en sakframställan från åklagarsidan inledningsvis. Först under den andra dagen inleds förhören.

Då en av de misstänkta är under 15 år har åklagaren valt att väcka en så kallad bevistalan. En bevistalan liknar en vanlig rättegång, men det döms inte ur något straff eftersom den misstänkte är under 15 år. Tingsrätten ska dock ta ställning till om 14-åringen är skyldig till brottet eller inte.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar

När försvarsadvokaterna väl var på plats inledde kammaråklagare Linda Schön med att läsa upp åtalet innan försvaret fick svara på det. 16-åringen nekar fortsatt till både mord och alternativa rubriceringar. 14-åringen vidgår att han har utövat visst våld, men nekar ansvar till mord, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Med hänsyn till att det handlar om så unga gärningspersoner och att det handlar om allvarlig brottslighet hölls huvudförhandlingen bakom stängda dörrar, vilket innebär att åhörare inte tillåts närvara vid huvudförhandlingen. Däremot fick socialtjänsten och anhöriga tillstånd att vara kvar i salen.

Polisen uppges veta var och när det hände – och vilka som befann sig på platsen. Men den stora frågan är varför EU-migranten Gheorghe "Gica" Hortolemei-Lupu blev ihjälslagen. Men enligt åklagarsidan ska "Gica" ha avlidit av förslitningsskador på levern, med inre blödningar.

Jnytt-TV: Se tv-klippet från när åklagaren väckte åtal i målet.

Läs också: