Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegångsfel när läkaren dömdes

När domstolsförhandlingen mot läkaren som dömts för grova sexuella övergrepp mot barn, bland annat i Jönköping, hölls begicks rättegångsfel. Det rapporterar P4 Skaraborg.

Stockholms tingsrätt dömde läkaren till tio års fängelse för bland annat flera grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn. Totalt är 52 barn och 18 vuxna målsägande i ärendet, och brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017. En del av de vuxna offren är föräldrar till några av barnen.

Brotten har i stor utsträckning begåtts i anslutning till den åtalades arbete som läkare. Han misstänks ha begått brotten på sina arbetsplatser i Jönköping, Skellefteå, Skövde, Stockholm samt genom ett internetbaserat företag där vård ges genom videosamtal på datorn eller i telefonen.

Den 7 maj meddelades domen. Straffet blev alltså tio års fängelse och livstids utvisning från Sverige. Mannen skulle dessutom betala omkring 3,5 miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.

Nekar till brott

Läkaren nekar till brott och i slutet av maj lämnade han via sina försvarare in en överklagan i målet till hovrätten.

Försvaret menar bland annat att det var fel att låta föräldrar till barnen höras som vittnen under ed. De borde istället haft rollen som målsägande. Försvaret bedömer att detta påverkade målets utgång och har krävt att i stort sett hela rättegången ska återförvisas och tas om i tingsrätten, rapporterar P4 Skaraborg.

Borde inte vittnat under ed

Nu slår Svea hovrätt fast att det har förekommit rättegångsfel och att samtliga vårdnadshavare inte borde vittnat under ed. Samtidigt ställer man sig tveksamma till om det har påverkat målets utgång och det blir därmed ingen återförvisning.

Målet kommer inledas i Svea hovrätt näst sista veckan i augusti. Då kan felet avhjälpas, menar hovrätten, genom att man helt enkelt bortser från att föräldrarna avlagt vittnesed.

Läs mer: