Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens nya tuffa besked om pandemilagen – så kan det slå mot Jönköpingsborna: ”Kan bli aktuellt att stänga ner delar av samhället”

 
Coronapandemin i Jönköping
Visa alla artiklar

Regeringen förbereder nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger och gym och sportanläggningar.
– Det kan bli aktuellt att stänga ner delar av det svenska samhället, säger socialminister Lena Hallengren.

På en blixtinkallad pressträff på onsdagen meddelade regeringen att man vill ha möjlighet till större nedstängningar av det svenska samhället. Därför presenterade socialminister Lena Hallengren flera nya förslag på åtgärder med stöd av pandemilagen.

– Jag vet att vi alla känner en stark längtan efter normalitet men situationen är fortfarande allvarlig. Det bekymmersamt att antalet fall ökat, vi ser med oro på utvecklingen, det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridningen, säger Lena Hallengren.

De fem förslagen handlar om:

• Nedstängning av fler verksamheter – som gallerior, gym och butiker.

• Begränsa tillträde till vissa platser.

• Nöjesparker, djurparker och liknande temaparker ska kunna omfattas av begränsningsförordningen.

• Museer och konsthallar ska även de kunna omfattas av begränsningsförordningen.

• Nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, ett tak utifrån risk för smittspridning.

– Det kan bli aktuellt att stänga ner delar av det svenska samhället. Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, säger Lena Hallengren.

Exakt vad som krävs för att att regeringen ska besluta om nedstängningar vill Lena Hallengren inte säga.

– Det går inte att säga exakt vad som krävs, jag tänker inte spekulera, utan vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer.

Remisstiden är till den 26 februari. De nya bestämmelserna väntas sedan gälla från och med den 11 mars, om de går igenom.

Regeringen vill också ge kommunerna befogenhet om att utfärda förbud om tillträde till vissa platser där det kan finnas risk för trängsel. De som bryter mot förbuden kan bötfällas med 2 000 kronor.

Museer och konsthallar ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Det meddelar idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Hon räknar med att med de nya reglerna ska de museer som i dag är stängda kunna öppna igen.

Vid pressträffen noterar hon även att många privata museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Näringsidkare inom de branscher som berörs av de nya reglerna, så som museer, konsthallar eller nöjesfält, kommer inte få ta del av några ytterligare stöd utöver de som redan existerar, berättar Lena Hallengren.

– Det är klart att vi hela tiden följer utvecklingen och gör allt vi kan för att kompensera, säger hon.