Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens politik slår hårt mot landsbygden

Alla som bor lite utanför de större orterna i Jönköpings län betalar två gånger. Första gången måste de lägga en del av sina ihoptjänade pengar på skatt som till över 60 procent finansierar kollektivtrafiken. Andra gången, på grund av undermålig service (glesa bussturer), tvingas de ta bilen och betalar orimligt hög skatt på drivmedel.

Vid årsskiftet höjdes drivmedelsskatten ytterligare, som en följd av den socialdemokratiskt ledda regeringens verklighetsfrånvända och fientliga landsbygdspolitik. Då blev det återigen kostsammare att tanka bilen med bensin och diesel. Om Moderaternas budget hade godtagits av riksdagen, skulle drivmedelspriset vid tappen ha varit en krona lägre.

Att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet höjer skatten är förståeligt; de säger sällan nej till ytterligare pålagor på vanligt folk. Men att Centerpartiet, som åtminstone tidigare har sagt sig vilja vara landsbygdens parti, stöttar en regering som bedriver en politik som så flagrant slår hårdast mot dem som har det svårast att klara sig utan bil – människor som inte bor i större tätort – är för oss moderater obegripligt.

Nu är det hög tid att få stopp på utsugningen av bilisterna och landsbygden. När riksdagen i höstas röstade om drivmedelsskatten fick vi svart på vitt vilka riksdagsledamöter som förstår att landsbygdens människor nu straffbeskattas. Regeringsunderlaget (S, MP, C och L) ingår icke i den skaran.

Miljö- och klimatfrågan är avgörande för framtiden, men politiken kan inte vara så snäv att den i praktiken ålägger människor utanför större städer att bära ett oproportionellt stort ansvar för omställningen, särskilt inte när de redan är med och betalar så mycket skatt för den bristfälliga kollektivtrafiken.

Det är inte någonstans rättvist att folk som behöver bil för att på vettigt vis klara sin vardag – jobb, lämning, hämtning, storhandling – ska behöva dra åtskilliga strån till klimatstacken, medan andra inte behöver göra något.

Alla har inte råd med elbil och det är långt kvar till den dagen inträffar. Det är, för att spetsa till det, lätt att som miljöpartist sitta och jäsa i en lägenhet på Södermalm med tunnelbanan runt knuten och pracka på människor ute i landet sin naivt idealistiska världsbild.

Men MP, gröna skogar i all ära, fast utan att landsbygdens hårt arbetande människor får det enklare att leva och verka blir det inte lika mycket guld, pengarna som finansierar välfärden.

Moderata regiongruppen

genom

Bertil Nilsson, Nissafors, ersättare regionfullmäktige

Eva Nilsson, Sandhem, 2:a vice ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Dan Sylvebo, Jönköping, regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel