– Alla svenska barn och medborgare ska kunna drömma om att bli Sveriges statschef, oavsett namn, läggning eller religion. Är du född i Jönköping ska du som smålänning kunna bli Sveriges statschef. Politik och jämlikhet på riktigt, demokratins värderingar på riktigt. Självklart, år 2020, säger Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström.

– Det är jättekul att Republikanska föreningen äntligen kommer att ha aktiv verksamhet i Jönköping och att vi kan jobba ännu mer konkret mot ett demokratiskt statsskick fullt ut, utan dubbelmoral i grundlagen.

- Vi märker genom Megxit och den ”kungliga revolutionen” där några till svenska barn fick frihet att trycket ökar. Därför förs republikfrågan fram av människor lokalt och jag hoppas att många republikaner i Jönköping vill bli mer aktiva i samhällsdebatten.

– Monarki handlar om att göra skillnad på folk och folk. Jag tycker att alla svenskar ska kunna säga ”du” till varandra, och att alla svenska barn och medborgare ska kunna drömma om att växa upp och bli statschef en dag. Monarkin är en dålig symbol för ett land som gärna vill se sig som modernt.

Inte blunda längre

– Vi kan inte, 2020, längre blunda för att det är skamligt och skadligt för Sverigebilden att ha en anti-demokrat som symbol för vårt land, som vägrar att acceptera alla medborgares lika värde och offentlighetsprincipen. Ska Sverige vara en modern, rättvis demokrati där vi respekterar alla medborgares lika värde kan vi inte längre ha ett kastsystem, med A- och B-människor i grundlagen.