Det var i augusti förra året som flera ridskolehästar drabbades av kvarka, en mycket smittsam sjukdom. På grund av det tvingades verksamheten helt eller delvis hålla stängt efter råd från veterinären.

Klubben räknar nu med att de fram till årsskiftet förlorat minst 400 000 kronor och även i år räknar de med minst lika mycket i bortfall.

Det är bakgrunden till att de nu i Facebookgruppen söker akut hjälp för att klara situationen. De räknar med att de behöver cirka 300 000 kronor i extra inkomster de närmaste månaderna för att klara ekonomin då det blivit uteblivna ridavgifter, inställda tävlingar och cafeterian har fått hålla stängt.

”Därtill har kostnaderna för hästarna och det extra arbetet som isoleringen har inneburit, ökat”, skriver klubben på Facebook och ber sina Facebookföljare om ett bidrag.

”Det är framförallt för att ge alla de barn och ungdomar som dagligen vistas på vår anläggning, en meningsfull fritidssysselsättning”, skriver klubben.

Inlägget har i skrivande stund delats 136 gånger och flera har också reagerat och kommenterat inlägget, trots att det bara har legat ute sedan 29 mars.

– Det är fantastiskt! Folk från hela landet har skänkt pengar och fram tills i dag har vi fått in 28 500 kronor på swish. Vi har också fått in pengar via vårt bankgiro, men det har jag inte hunnit titta på än. Det här ger oss stort hopp inför framtiden, säger Sofia Greek, medlem i klubben och som har skrivit Facebookinlägget.

Hon har varit med i klubben sedan 1990-talet och har suttit med i olika sektioner. Nu sitter hon med i ridskolekommittén.

Kvarkan i stallen är nu borta. Två hästar fick nyligen feber och testades först positivt för kvarka, men vid en ny odling så visade det sig att hästarna inte blivit sjuka på nytt.

Ridskolan hålls dock stängt ytterligare en tid och restriktionerna kring klädbyten mellan stallen kvarstår ett tag till.

– Vi skulle ha haft vår första tävling sedan kvarkan till helgen, men det går inte, berättar Sofia Greek.

Klubben ska ha en ny inspirationsträff snart och prata om fler projekt de kan dra igång för att få in pengar till klubben.