Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
S: Moderaterna svarslösa om ungdomars framtid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
, skriver S-riksdagsledamöterna Carin Ödebrink, Diana Laitinen-Carlsson och Johanna Haraldsson.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Arkivbild

Annons

Moderaterna Mats Green och Elisabeth Svantesson skriver om sitt partis budgetmotion och passar på att kritisera regeringens arbetsmarknadspolitik. Deras utgångspunkt är dock helt felaktig och behöver därför bemötas.

Sverige ligger i topp när det gäller sysselsättning i EU. Trots pandemin är sysselsättningsgraden högre i dag än när Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister 2014. Ännu mer sticker arbetskraftsdeltagandet ut, alltså hur många som antingen jobbar eller aktivt söker jobb. Andra EU-länder har lägre arbetslöshet eftersom människor har gett upp och slutat söka jobb. Så ska vi inte få ner arbetslösheten i Sverige.

Hur vi förstår verkligheten avgör vad vi föreslår. Moderaterna tror att problemet är att arbetslösa inte söker jobb för att ersättningarna är för höga. Då blir svaret att säga nej till förbättringar i a-kassa och sjukförsäkring och göra den som blir sjuk eller arbetslös fattig.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater tror inte att arbetslösheten minskar för att vi gör fler fattiga. Problemet är inte att arbetslösa inte söker jobb – tvärtom. Problemet är att de inte alltid har rätt kompetens för de jobb som finns. Då är svaret inte låga ersättningar utan möjlighet till vidareutbildning och bättre stöd.

Regeringen satsar totalt nästan 2,5 miljarder på insatser för arbetssökande i budgeten för 2022. Insatserna ska bidra till en förbättrad matchning och motverka att långtidsarbetslösheten biter sig fast på en högre nivå. Här ingår extratjänster, arbetsmarknadsutbildning och matchningsstöd. Dessutom ser vi till att ytterligare bygga ut antalet utbildningsplatser i hela landet.

Vi sätter välfärden först i vår budget. Det generella statsbidraget till kommuner och regioner höjs permanent med tre miljarder kronor från och med 2022. Regeringen föreslår också flera satsningar riktade särskilt till skolan och äldreomsorgen.

Moderaterna ger sken av att de är de enda som vill ta i hårdare mot gängkriminella. Sanningen är att vi nu gör den största satsningen på polis och rättsväsende i modern tid. Straffen har skärpts för ett femtiotal brott och polisen har fått nya verktyg för att bekämpa gängkriminalitet. Flera av de åtgärder Moderaterna föreslår arbetar vi redan med och kommer att lägga fram lagförslag på. Men för att på riktigt komma till rätta med problemen krävs det också att segregation och ojämlikhet bryts och att fler unga kan känna hopp om framtiden. Där är Moderaterna svarslösa.

Carina Ödebrink (S)

Diana Laitinen-Carlsson (S)

Johanna Haraldsson (S)

Riksdagsledamöter från Jönköpings läns valkrets

LÄS MER: Det ska alltid löna sig att ta ett jobb

Annons

Annons

Till toppen av sidan