Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Så använder du munskydd rätt – här är misstagen många gör

Från och med torsdag gäller munskydd vid speciella tider i kollektivtrafiken.

Men vilka munskydd ska man köpa och hur använder man dem egentligen?

Vi reder ut dina frågetecken.

Från och med torsdag gäller munskydd vid speciella tider i kollektivtrafiken. FOTO: Claudio Bresciani/TT och Janerik Henriksson/TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Från och med den sjunde januari ska alla i Sverige som är födda 2004 och tidigare använda munskydd vid speciella tider i kollektivtrafiken.

Rådet gäller vardagar mellan klockan 07 och 09 samt mellan 16 och 18, tidpunkter då många människor vanligtvis reser.

Vi har tidigare rapporterat om att Jönköpings länstrafik ska dela ut munskydd till dem som inte har kunnat att ta med sig ett eget.

För att minska risken att munskydden tar slut, och för att undvika köbildning vid alla utlämningsplatser, ska de som har möjlighet att ta med sig ett eget munskydd också göra det.

Annons

Annons

Men när man använder munskydd är det väldigt viktigt att använda rätt sorts munskydd – så vad ska man egentligen köpa?

Folkhälsomyndighetens rekommendation är tydlig. Använd kvalitetssäkrade, CE-märkta, engångsmunskydd. Om munskydden är CE-märkta står det på förpackningen.

Sådana standardkrav finns det dock inte för tygmasker.

– Vi ser mycket bilder från USA och luras att tro att tygmasker måste vara bra, sådana som Joe Biden bär till exempel, att de ser så tuffa ut. Ibland består de av kanske sex lager och då kan de filtrera ganska bra, men det man kan köpa i Sverige är inte nödvändigtvis i närheten av vad du kan köpa i USA, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet, till DN.

En annan sak som är av yttersta vikt är hur man hanterar munskydden. De ska hela tiden täcka både näsa och mun, sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan och man ska aldrig röra någon annan del av maskerna än banden som fästs bakom öronen.

– Om du tittar på tv-inslag där folk bär mask, så ser du hur många sitter och håller på att rätta till sina munskydd med händerna, drar ner dem när de inte vill ha på sig dem, och drar upp dem igen. Då kommer virus på händerna, och händerna är de bästa redskapen att sprida smitta med, har Åsa Melhus tidigare sagt.

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten uppmanar även att man ska sprita eller tvätta händerna både innan och efter man tar av sig själva munskyddet – och efter användning ska masken slängas och läggas i en plastpåse, så att ingen kommer i kontakt med den.

Källa: Folkhälsomyndigheten

FAKTA: Tänk på det här vid munskyddsanvändandet

• Munskydd ersätter aldrig de allmänna rekommendationerna om att stanna hemma om du känner dig sjuk, att tvätta händerna ofta samt att hålla fysiskt avstånd till andra personer.

• Ha med munskydd när du planerar att resa i kollektivtrafiken på vardagar mellan klockan 7 och 9 eller 16 och 18.

• Munskydd med en formbar metallbygel (näsbrygga) ökar passformen mot näsan.

• Skägg kan hindra att munskyddet sluter tätt vilket gör att skyddseffekten minskar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Till toppen av sidan