Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir nästa del av Skeppsbroområdet

Redan nu kan förbipasserande se att det händer saker vid Skeppsbron, söder om Munksjön, i Jönköping. Byggnationen av ett nytt kvartersområde är i full gång, och ännu är inte allt påbörjat. – Det känns otroligt spännande och roligt att vi fått till ett kvarter med så många olika verksamheter, säger Henrik Gustafsson, vd vid Söder Munksjön Utvecklings AB, om det nya byggprojektet.

Vid Skeppsbron, söder om Munksjön och norr om Kämpevägen i Jönköping, håller ett nytt kvartersområde på att växa fram. Kontorsbyggnaden av det som kallas "kvarter 3", där Jordbruksverket och Skogsstyrelsen ska flytta in 2021, börjar ta form. Nu startar byggnationen av nästa kvarter.

Det rör sig om "kvarter 4", som kommer innehålla flera olika verksamheter. I byggplanerna för nästa del av Skeppsbron finns bland annat parkeringshus, mattaffär, förskola och kontorslokaler.

– Det känns otroligt spännande och roligt att vi fått till ett kvarter med så många olika verksamheter som alla kommer bidra till att skapa helheten i Skeppsbron. Alla är viktiga för att vi ska få till den livfulla, trevliga och attraktiva stadsdel som vi vill skapa, säger Henrik Gustafsson, vd vid Södra Munksjön Utvecklings AB, i ett pressmeddelande.

Bygger för framtiden

Parkeringshuset, som planeras bli åtta våningar högt, kommer rymma ungefär 550 platser. Som ett steg i riktningen mot att bygga ett område för framtiden kommer 50 procent av platserna vara anpassningsbara till elbilar.

– Det ska bli väldigt roligt att få igång det här projektet och väldigt framsynt att vi redan i detta skede kan anpassa och tänker på hur elbilarna kan ta plats i framtiden. Vi har också en yta på 800 kvadratmeter i bottenvåningen där vi planerar för någon publik verksamhet, som restaurang eller gym, säger Magnus Olsson, vd vid JKPG Fast.

En åtta våningar hög kontorsbyggnad på 12 000 kvadratmeter kommer att byggas, några hyresgäster är dock inte klara i nuläget. Det som däremot är klart är att lokalerna ska rymma en förskola och plats för Socialförvaltningen. 90 barn förväntas få plats på förskolan.

– I takt med att Jönköping växer och vi får nya stadsdelar gäller det att vi också säkrar upp för kommunens behov av bland annat förskolor och Socialförvaltningen. Det här kommer bli en jättefin förskola med en väldigt spännande innergård för barnen, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör på Jönköpings kommun.

Första spadtaget i sommar

I Skeppsbroområdet kommer även matvarukedjan LIDL öppna upp en 28 000 kvadratmeter stor affär.

– Det här är Jönköpings i särklass bästa butiksläge, både för oss och för Jönköpingsborna. Jag är otroligt stolt över teamet på Lidl som arbetat hårt under tre års tid för att få till det här unika projektet. Vi försöker alltid tänka nytt när vi utvecklar nya butiker och här vågar jag nog säga att vi är unika med en förskolas utegård på vårt butikstak. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med alla inblandade parter, säger Christoffer Wennergren, fastighetschef för Lidl Sverige.

Första spadtaget kommer att tas i sommar och byggnationen av kvarteret beräknas vara klart vid årsskiftet 2022/23.