Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms efter vapengömman

 
Vapenfynden i Taberg
Visa alla artiklar

Mannen som varit åtalad för synnerligen grovt vapenbrott efter vapengömman i Taberg döms till fem års fängelse av Jönköpings tingsrätt. Därmed gick rätten helt på åklagarens linje.

På onsdagen föll domen i det uppmärksammade målet där en 32-årig man stått åtalad för synnerligen grovt vapenbrott.

Allting uppdagades efter att två inbrottstjuvar hittat automatvapen, polisuniformer och peruker i en container på ett industriområde i Taberg söder om Jönköping förra sommaren. 32-åringen kunde så småningom knytas till att vara den som hyrt containern.

Mannen häktades i slutet av juli, men åtal väcktes först i slutet av april sedan utredningen dragit ut på tiden.

När rättegången i Jönköpings tingsrätt avslutades yrkade kammaråklagare Petra Schöniger att mannen ska dömas till minst fem års fängelse. Schöniger menade att det är bevisat att det är ett ideologiskt motiverat brott och att vapeninnehavet är politiskt motiverat som inte kan vara något annat än kriminellt.

Vara fortsatt häktad

Tingsrätten beslutade samtidigt att mannen skulle vara kvar i häktet fram tills att dom meddelas, vilket var ett tecken på att det skulle bli en fällande dom.

Så blev också fallet. Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer 32-åringen för synnerligen grovt vapenbrott. Straffet fastställs till fängelse i fem år. Mannen ska vara fortsatt häktad.

"Tingsrätten har funnit att det är den 32-åriga mannen som olovligen har innehaft vapnen och ammunitionen och att han har gjort sig skyldig till vapenbrott. Brottet har vid en samlad bedömning ansetts vara ett synnerligen grovt vapenbrott. Ett av skälen till det är att vapnen har ansetts vara av särskilt farlig beskaffenhet eftersom det är fråga om vapen som används att skjuta mot människor i syfte att döda och att ammunitionen är avsedd att ge livshotande eller dödande skador och kan tränga igenom hårda material som hjälmar och skyddsvästar. Ytterligare ett skäl är att vapnen har påträffats i en container som varit enkel att bryta sig in i. Tingsrätten har också vägt in att den 32-åriga mannen tillhör vad som kallas den autonoma miljön och att det fanns risk för att vapnen skulle kunna komma till brottslig användning i den miljön. Dessa omständigheter i förening med att det är fråga om fem halvautomatiska gevär med ammunition som har påträffats gör att tingsrätten bedömer brottet som synnerligen grovt vapenbrott", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Uppnås genom revolution"

"Med den autonoma miljön förstås den våldsbejakande vänsterextremismen. Den autonoma miljön består av individer, nätverk och organisationer som vill skapa ett stats- och klasslöst samhälle som bekämpar orättvisor och fascism. Dagens demokratiska system kan. enligt den autonoma miljön, inte uppnå detta. Brottsliga aktiviteter, såsom våld, hot och trakasserier, är en central del för att uppnå målet. Och målet kan enligt den autonoma miljön bara uppnås genom revolution", går det att läsa vidare.

Straffskalan för synnerligen grovt vapenbrott är fängelse i lägst fyra år och högst sex år. Tingsrätten anser att brottet är så allvarligt att straffets längd ska bestämmas till vad åklagaren begärde.

Mannen kommer från Gislaved och är tidigare ostraffad. Han har nekat till brott. Han medgav att han i praktiken hyrde containern men uppgav samtidigt att han inte disponerade containern när fynden gjordes.

Jnytt har sökt försvarsadvokat Maria Sturesson.

Läs även: