Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan arenabygget påverka badet

 
Arenafrågan Jönköping
Visa alla artiklar

Kommun Demokraterna har tidigare föreslagit en kombinerad lösning för en ny fotbollsarena och en ny simhall, dock inte på exakt samma plats som det nu tittas på. I förstudien som nu gjorts gällande placering av arenan på Stadsparksvallen eller Elmia, nämns även framtida planer för badhuset.

Anders Jörgensson från Kommun Demokraterna berättade i mitten av november förra året om att de vill se en kombinerad lösning för en ny fotbollsarena och en ny simhall.

– Genom att placera dessa två byggnader vid Vägporten nära E4 på Rosenlundsområdet nära Elmia går det att få till en bra lösning som gynnar både arenan och badet, sa han då till Jnytt.

Redan då pekade han också på samordningsvinster, exempelvis när det kommer till parkeringsmöjligheter.

– Vi skulle då kunna bygga ett parkeringshus i närheten som skulle vara gemensamt för dessa verksamheter. Det här är ju mina egna idéer och inget som behandlats politiskt, men det är ju även tankar jag pratat med tjänstemännen om, berättar Anders Jörgensson för Jnytt i höstas.

Tre alternativ diskuterades

En förstudie har nu gjorts gällande utveckling av Stadsparksvallen som utomhusarena för fotboll genom nybyggnation eller ombyggnad samt förslag till utomhusarena inom Elmiaområdet. När det gäller Elmiaområdet har det i ett tidigt skede diskuterats tre olika alternativ till placeringar.

Ett av alternativen har handlat om att riva Rosenlundsbadet och bygga en arena där i stället, något som inte har bearbetats då det bedömdes som att det var för lite mark på platsen.

Även ett annat alternativ, att riva D-hallen på Elmiaområdet och bygga en arena där, har valts bort i förstudien. Anledningen är att arenans yttre logistik blir svårlöst, att Elmias leveransvägar blandas med arenans logistikvägar på ett olyckligt sätt, att arenan blir en del av arenan och att Elmia tappar en hall.

Nytt badhus bredvid arenan

Att det i förstudien enbart har fokuserats på bilparkeringen väster om hall A på Elmiaområdet beror på flera saker. Det handlar om att arenan med sin yttre logistik får plats och att Elmia i dag inte har några utbyggnadsplaner mot väst. Arenan får då en egen plats och enligt lokalprogrammet ska arenan inte användas av Elmia utan enbart av kultur och fritid.

Placeringen väster om hall A skulle också innebära att det uppstår ett behov av att bygga ett parkeringshus för att ersätta de nuvarande markparkeringarna. I förstudien pekas det också på att detta skulle kunna skapa en möjlighet att ett nytt badhus byggs i anslutning till en ny arena som ersättning för det befintliga badhuset, som har stora behov av att renoveras.

Ska studeras vidare

– För oss är det oväsentligt var badhuset ligger, men generellt tycker jag att Rosenlundsområdet är bra för internationella mästerskap. Det är bra att ha idrotten samlad på samma ställe i form av en multiarena. Vi har inga synpunkter på var man bygger. Vi vill ha vattenytorna, det är vad vi behöver, har Christin Berglund, klubbchef i JSS, tidigare sagt till Jnytt.

När det gäller möjligheten att bygga ett nytt badhus i anslutning till den nya arenan så står det i förstudien om arenan att detta är en möjlighet som behöver studeras vidare för att detta slutligt ska kunna fastställas.

”Har inte tänkt till”

Anders Jörgensson tolkar förstudien som att tjänstemännen tänkt till när det gäller möjligheten att kunna ha ett nytt badhus i anslutning till arenan. Han tycker däremot inte politiken tänkt till ordentligt.

– Om man bygger på parkeringsytan på Elmiaområdet, som det nu är tänkt enligt ett av förslagen till placering, så blockerar man ju Elmias möjligheter att bygga ut. Då blir det ju parkeringshus i andra änden och sedan finns det ingen mark. Nej, jag tycker inte att politiken tänkt till här, säger Anders Jörgensson, som fortfarande förespråkar att arenan placeras vid Vägporten.

Kommun Demokraterna kommer inom kort att lämna in ett medborgarförslag om detta.

– Placeringen på en parkeringsyta på Elmiaområdet är inte det bästa för villabebyggelsen runt omkring då detta kommer innebära störningar. Vid Vägporten är det inte lika mycket bebyggelse, säger Anders Jörgensson.

Läs även: