Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet kan påverka bostadspriserna

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Jönköpings län sjunkit med 8,4 procent, medan villapriserna ökat med 1,5 procent under samma period. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Det senaste året har Jönköpings län bostadsrättspriser sjunkit med åtta procent medan villapriserna har stigit med en procent.

– I storstadsområdena ser vi en lägre aktivitet än förra året – en förlängning av vårens osäkerhet på bostadsmarknaden orsakad av amorteringskrav och den tidigare prisnedgången. Men i många andra län har vi samtidigt förmedlat fler bostäder än förra året, exempelvis i Jönköping, Västernorrland och Uppsala. Det cementerar bilden av att den svala bostadsmarknaden är ett storstadsfenomen, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Sjunker på årsbasis

Under de tre senaste månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med 0,3 procent i landet och på årsbasis handlar det om en sänkning med 6,1 procent. Villapriserna i landet har ökat med 1,5 procent under de senaste tre månaderna, men sett till hela året har priserna sjunkit med 0,7 procent.

– I den bostadspolitiska debatten har det bland annat gjorts utspel om att avskaffa det skärpta amorteringskravet, sänka flyttskatten och trappa ner ränteavdragen. Det är åtgärder som kan få betydande privatekonomiska konsekvenser, och såväl köpare som säljare kan nu komma att avvakta valresultatet och eventuella bostadspolitiska överenskommelser. Med andra ord kan riksdagsvalet ha en dämpande effekt på bostadsmarknaden den närmaste tiden, säger Marcus Svanberg.

Medelpriset på en bostadsrätt i Jönköpings län ligger på 21.482 kronor per kvadratmeter. En villa ligger på ett medelpris på 17.628 kronor per kvadratmeter.