Som Jnytt tidigare har berättat har det slagits värmerekord i vattnet i Vättern i sommar. Men den som badade i Vättern under onsdagen möttes av iskyla. Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet på Länsstyrelsen i Jönköpings län, förklarar:

– Det var snorvarmt i luften Jönköpingstrakten under onsdagen, men den kraftiga vinden gjorde att det ändå blåste in kallt vatten. Det är ett klassiskt fenomen för Vättern, ”frånlandsvinden” och ”pålandsvinden”. Det varma vattnet som varit i Vättern blåste upp till Askersund under onsdagen och det kom i stället in kallt vatten. Men för den som badar i dag är det varma vattnet sannolikt tillbaka, säger Måns Lindell, som föreslår att man först doppar tårna för att försäkra sig om att värmen hunnit komma tillbaka.

Värmen håller i sig

Att det varit så varmt vatten i Vättern kommer att påverka Vättern på många sätt. Måns Lindell räknar med att värmen kommer att bli kvar i vattnet lång tid framöver.

– Inlagringen av värmen i Vättern är stor och det kommer ta tid att kyla ner vattnet. Jag räknar med att det kommer att vara fortsatt varmt i Vättern fram till september-oktober. Innan slutet av den här månaden tror jag dessutom att temperaturen kommer att hinna höjas ytterligare i Vättern. Räkna med en temperaturhöjning på ytterligare en till tre grader innan det vänder, säger Måns Lindell.

Rekord väntas slås

Hur det varma vattnet i Vättern påverkas när det blir höst och vinter återstår att se.

– Vi vet ännu inte hur kallt det blir i vinter, men jag tror att temperaturen i Vättern kommer att ligga på fem-sju grader hela vintern och fram till våren på grund av den värme som har varit. År 2015, 2016 och 2017 var överlägset de år då det varit som varmast vatten i Vättern på 60 år. Det är inte bra, säger Måns Lindell.

Han räknar med att 2018 kommer gå till historien gällande värmen i Vättern. Årets temperatur väntas nämligen slå de senaste tre årens temperaturer.

– Mycket stämmer överens med de teorierna forskarna haft kring klimatförändringarnas påverkan på Vättern. Det är precis det som förutspåtts, till och med värre då det handlar om mekanismer som vi inte kan beräkna. Jag tror säkert att detta kommer att bli en valfråga då vi ser att klimatförändringarnas påverkan inte bara sker i Söderhavet utan även här, i Vättern, säger Måns Lindell.

24-25 grader varmt

Länsstyrelsen mäter regelbundet temperaturen i Vättern. De mäter då på fem meters djup och där är det just nu 24-25 grader i vattnet.

– Vi ser stora förändringar i Vättern. Strax före midsommar var det runt 20 grader varmt, och vi ser att temperaturen fortsätter uppåt. Då får man ha i beräkningen att de flesta badar på en-två meters djup och där är det ännu varmare. Det går åt otroligt mycket klimatenergi för att kyla Vättern nu, säger Måns Lindell.

Han är tveksam till om Vättern kommer att frysa kommande vinter.

– I framtiden kommer vi ha noll isdagar för Vättern. Vi kommer att berätta att när jag var liten på 2030-talet var det is på Vättern. Det kommer kommande generationen aldrig att få uppleva, säger Måns Lindell.

Relaterat till artikeln

Relaterat till artikeln