Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många får krisstöd efter torkan

Drygt 1 500 lantbrukare från Jönköpings län sökte krisstöd från Jordbruksverket efter förra årets torka.

Det var efter den torra sommaren 2018 som regeringen beslutade att ta fram ett krispaket för att stötta drabbade bönder.

Ansökningarna skulle vara inne hos Jordbruksverket senast den 20 maj. Nu står det klart hur många lantbrukare som sökt ekonomiskt stöd.

Totalt har nära 25 000 lantbrukare frågat efter krisstöd. I Jönköpings län uppgår siffran till 1 504, vilket är den fjärde högsta noteringen i landet.

Kristianstad toppar listan med 4 812 ansökningar följt av Skara (2 122) och Linköping (1 783).

– Många av våra medlemmar är hårt ekonomiskt pressade efter fjolåret. Krisstödet täcker cirka 15 procent av de totala effekterna, men det är viktigt och bra att regeringen agerade så snabbt i krisen och stöttar den svenska livsmedelsproduktionen, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Regeringens avsatta budgetmedel för krisstödet uppgår till omkring 1,5 miljarder kronor.

– Det känns bra att ansökningarna om krisstöd täcker en så pass stor del av de drabbade produktionsgrenarna och att alla pengar nu går ut till de lantbrukare som ansökt, säger Borgström.

Utbetalningarna sker den 5 juli.