Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många väljer pappersfakturor – trots digitaliseringen

Trots digitaliseringen skickar många småföretagare i Jönköpings län fortfarande pappersfakturor. Det visar en undersökning som Visma gjort bland över 1 000 småföretagare.

Trots kostnader för porto, ökad miljömedvetenhet och digitala verktyg som sköter faktureringen automatiskt skickar fortfarande många småföretagare pappersfakturor.

– Att skicka fakturor digitalt är mer hållbart eftersom utsläppen från papper och transporter försvinner. Dessutom är det bättre för företagets ekonomi eftersom man får betalt snabbare, vilket är särskilt viktigt nu när coronakrisen slår hårt mot många små företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Elva kronor i porto

Vismas undersökning visar att åtta procent av småföretagarna i Jönköpings län fortfarande skickar sina fakturor som vanliga brev och betalar portot på elva kronor. Detta trots att den snabba digitaliseringen har givit småföretagare många andra verktyg för att sköta sin fakturering, på sätt som är snabbare och mer skonsamma för miljö och klimat. Motsvarande siffra för landet som helhet är 14 procent.

Varannan småföretagare i Sverige, 53 procent, uppger att de mejlar sina fakturor som en pdf-fil. Bara var fjärde, 27 procent, väljer att fakturera via ett bokföringsprogram eller annan faktureringstjänst – trots att de som gör det slipper all manuell hantering och kan automatisera hela faktureringsprocessen.

”Behöver ha koll på”

– Faktureringen är en av de viktigaste saker en företagare behöver ha koll på. Tack vare modern teknik kan de lägga tiden på att driva och utveckla företaget i stället för att frankera, skriva ut och posta fakturor. Det tjänar såväl företaget som samhället och miljön på, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns i dag drygt en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.