Klass 2-varningar för Jönköpings läns söder om Vättern, västra delarna av Jönköpings län och västra delarna av Kronobergs län har utfärdats av SMHI. Vädret väntas bli besvärligt med kraftigt snöfall och hård blåst. Redan under morgonen har framförallt vinden märkts och den förstärker det redan kalla vinterklimatet.

Jönköpingsbornas mottagande av stormen varierar och en del påverkas mer än andra. För kollektiva resenärer kan dagens planer behövas ändra då flera regionala tåg är inställda.

- Själv påverkas jag inte särskild mycket, säger Göran Eriksson. Kanske blir jag sen till ett möte, men hellre det än att något allvarligt inträffar. Jag tycker det är bra att man går ut med varningar, jag tänker på olyckan i Kalmarsund där man hade missat att varna folk. Tycker det är bra att man gör så mycket som möjligt för att förhindra olyckor.

Solbritt Vadenrud instämmer att det är bra att varna, men säger samtidigt att hon tycker att man kanske ställer in tågen lite för snabbt ibland, och att det kan leda till att det hela blir överdramatiserat. Hellre sol än snö och blåst tillägger hon, med sin nio månader gamla valp i knäet.

Jnytt frågar Kinna som är stationsvärd på Jönköpingsresecentrum för att få hennes inblick på inställda tåg och SMHI-varningar.

- Jag kan få många dumma frågor om varför vi ställer in tåg även fast de inte blåser just här i Jönköping. Det är svårt för folk att förstå att vädret i andra städer kan påverka situationen här.

Kinna uppmanar därför resenärerna att istället ta ett tåg tidigare än de man hade tänkt just för att förhindra förseningar.

På en bänk sitter de två tåg-entusiasterna Bengt Landgren och Roland Strandgård. De väntar inte på verken tåg eller buss, utan har som rutin att kolla på folk och tågen som går förbi under förmiddagarna. De tycker det är bra att man varnar och hoppas folk tar åt sig. Att fastna i skogen pga. ett träd över rälsen är inte det roligaste. Bengt säger att det är bra med bussersättningen som erbjuds, så att man ändå kommer fram.