Det uppges vara första gången på länge som skulderna på riksnivå minskar, vilket kan ses som ett tecken på att flera har blivit bättre på att betala sina skulder och är på väg mot en bättre ekonomi.

Enligt statistik från Visma, som har sammanställt uppgifter från Kronofogden, så har svenskarnas skulder bara ökat för varje år sedan 2011. Men nu har det alltså vänt.

Invånarna i Jönköpings kommun hade vid årsskiftet 2016/2017 en genomsnittlig skuld per skuldsatt på 185 436 kronor. I länet är det bara i Mullsjö kommun som summan ligger högre. Där ligger skuldberget på 193 499 kronor.

Även om det kan låta som mycket pengar, så ska det noteras att det för Jönköpings kommuns del ändå är en minskning med totalt 108 262 kronor och sett till antal personer så är det 78 personer färre som råkat ut för skuldsanering.

– Har man fått ett inkassokrav efter julhandeln i december så kan det vara en varningssignal. För att få bättre kontroll över sin ekonomi är ett det viktigt att löpande se över sina utgifter och inkomster, säger Michael Marchal, vd för Visma Collectors i ett pressmeddelande.

När det kommer till antalet skuldsatta personer syns en minskning i rikets samtliga län, förutom i Kronoberg där de istället ökade med knappt två procent. Tittar man på kommunnivå kan det dock skilja sig åt. I Aneby, Gnosjö, Habo och Värnamo har antalet skuldsatta personer i stället blivit några fler.