Inför Världsvattendagen den 22 mars har sanitetsleverantören GROHE kartlagt hur vattenförbrukningen ser ut i Sveriges 20 största kommuner.

I mätningen hamnar Jönköping på en hedervärd fjärdeplats. Här förbrukar varje invånare i snitt 62 059 liter vatten per år.

Kartläggningen visar att Helsingborg är den kommun som konsumerar mest vatten i landet. Hela 83 189 liter per person under ett år. Det är 50 procent mer än invånarna i Nacka, som är den kommun där invånarna förbrukar minst vatten.

– Kombinationen låga grundvatten nivåer och global uppvärmning gör att alla, privatpersoner såväl som företag, måste se över sin vattenkonsumtion. I Sverige har vi rent och fräscht vattentillgängligt vart vi än går, en lyx som tyvärr inte alla har, säger, säger Christina Holmberg, Marketing Manager på GROHE, i ett pressmeddelande.

Uppgifterna om kommunernas vattenförbrukning är hämtad från respektive kommun eller hos kommunens vattenleverantör. Förbrukningen bygger på debiterat vatten under 2018 och inkluderar både hushåll och industri.

Relaterat till artikeln