Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

J-Södras räddning under tuffa året

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Säsongen 2018 blev inte som Jönköpings Södra tänkt sig. Det gav effekter på ekonomin. Hade inte Peter Gwargis sålts hade det blivit en förlust med ett flertal miljoner. – Vi var i ett pressat läge där ekonomin var oroande, säger ordföranden Mats Tidstrand.

På torsdagskvällen höll J-Södra ett välbesökt medlemsmöte på Stora hotellet. I vanlig ordning handlade mycket om ekonomi under mötet som pågick i över två timmar.

J-Södra gick in i 2018 års säsong med målsättningen att husera i toppen av superettan och vara med och slåss om en allsvensk plats. Men så blev det inte. ”De gröne” fick kämpa för att undvika negativt kval och hade tre huvudtränare under säsongen. Det gav effekter på ekonomin, i form av minskade intäkter.

När prognosen för 2018 presenterades stod det klart driftsomsättningen beräknas till 23 miljoner kronor, vilket var fyra miljoner mindre än beräknat och att man når inte intäktsmålen men har kostnadskontroll. Vidare framkom det att det var sammanlagt fyra miljoner i avvikelser i intäktsbudgeten för marknad, arrangemang och SEF-bidrag. Det prognostiserade resultatet för 2018 är ett litet plus och det egna kapitalet beräknas till fem miljoner vid årets slut.

Nådde inte publikmålet

J-Södra budgeterade med en femte plats men slutade först som elva i tabellen, vilket påverkar det ekonomiska resultatet. En annan faktor var att klubben hade budgeterat med ett publiksnitt på 3 000 personer, men att det stannade vid 2 300.

J-Södra tvingades spela hemmapremiären mot Borås och de fyra raka förlusterna i säsongsupptakten gjorde att publiken uteblev från hemmamatcherna.

– Utifrån förväntningarna överensstämde det inte med det vi planerade för, det råder det ingen tvekan om. Vi tog en viss risk i budgeten vi satte upp för 2018. Vi ville montera ner så lite som möjligt från våra två år i allsvenskan och hade en förhållandevis hög spelarbudget. 10,5 miljoner är ganska högt för att vara superettan. Vi hade svårt att nå upp till budgeten, och det gjorde att vi ställdes inför utmaningar i verksamheten under året, och utvecklingen av vissa saker blev inte som vi tänkt, säger Mats Tidstrand.

Mot den bakgrunden var försäljningen av Peter Gwargis till Premier League-klubben Brighton & Hove Albion FC välkommen.

– Vi var i ett pressat läge där ekonomin var oroande. Av det skälet var det en fantastisk affär. Det gjorde att vi rättade upp situationen ordentligt och att vi kommer ur året med förbättrat eget kapital. Det lägger grund till fortsatt satsning och utveckling, säger Tidstrand.

”Var en felrekrytering”

Mötet hölls i god andra även om det kom en del kritiska frågor om ekonomin och rekryteringen av Jörgen Wålemark. Tidstrand understryker att det var ett ömsesidigt beslut att bryta tränarens kontrakt när bara tre omgångar var spelade.

– Det landade i en situation där vi var överens om att avbryta samarbetet tidigt. Det går inte att prata bort att det var en felrekrytering. Den uppgörelse vi gjorde med Jörgen föll inom ramen för den budget vi har. Hans lön belastade inte resultatet året ut, förklarar Tidstrand.

Planeringen inför 2019 års säsong är redan igång, och den långsiktiga målsättningen är att återigen bli en allsvensk förening.

– Vi fortsätter med samma ambitioner men gör det lite mer efter våra förutsättningar. Vi vill tillbaka till finrummet så fort som möjligt och vill ta kliv framåt. Men vi säger inte vilket årtal vi ska vara tillbaka, säger Mats Tidstrand, som meddelar att han står till förfogande för omval vid årsmötet i mars.

JnyttTV: Intervju med Mats Tidstrand.