Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården stärks efter miljonsatsning

Statsbidragen på 140 miljoner kronor ska användas på flera olika områden inom vården i Region Jönköpings län. Öppettiderna i primärvården utökas och personaltätheten ska stärkas inom förlossningsvården.

I april beslutades det hur pengarna ska fördelas, i tisdags beslutade presidiet för nämnden för folkhälsa och sjukvård i regionen att föreslå, genom handlingsplaner och aktuella uppdrag, hur pengarna ska användas.

59,3 miljoner satsas på att stärka kvinnohälsan och förlossningen. Bland annat genom att förstärka arbetsmiljön genom att se över och förstärka personaltätheten.

- Överenskommelsen mellan Sveriges kommuner och landsting och regeringen säger tydligt att fler barnmorskor behöver anställas. Men vi har sedan lång tid arbetat med att själva utbilda barnmorskor genom utbildningsanställningar, men det tar lite tid, säger Mia Frisk (KD), ordförande i nämnden för Folkhälsa och sjukvård, i ett pressmeddelande.

35,8 miljoner läggs på insatser inom psykisk hälsa, särskilt riktade mot förebyggande insatser genom fler tidigare insatser som självinläggning och mobila team.

34,4 miljoner delas upp mellan två projekt. Tillgängligheten och vårdgarantin ska stärkas i regionen genom utökade öppettider och mobila närsjukvårdsteam. Dessutom ska patientkontakt införas, framför allt med patienter med komplexa behov i primärvården.

- Det är viktigt att alla de här satsningarna följer regionens strategi. Tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård, som vi har påbörjat, säger Mats Bojestid, hälso- och sjukvårdsdirektör.