Jönköpings Södra ställs inför en tuff uppgift redan i superettans första omgång.

– De har väl i princip styrelsebeslut på att de ska upp i år. De har byggt för det här. Det är ett bra lag, säger J-Södras tränare Andreas Brännström.

För när J-Södra sparkar i gång superettan 2019 gör laget det mot den stora förhandsfavoriten Halmstads BK hemma på Stadsparksvallen.

När media tippade serien under den årliga upptaktsträffen topptippades just Halmstad. Även Svenska spel tror på en seriesegrare från Halland.

– De har en blandning mellan rutin och yngre spets. Det kommer att vara ett topplag. Sedan behöver de inte börja med det i morgon (läs: i dag), säger Brännström.

Men även J-Södra tippas högt i tabellen. När media dunkade in sitt förhandstips hamnade klubben på andra plats. Alltså precis bakom Halmstad.

En förmodad toppmatch redan i premiären med andra ord.

Vad blir viktigt för er mot Halmstad?

– Vi måste hantera deras kontringar och fasta situationer. Men vi ska också fortsätta där vi har varit och där vi har skapat mer och mer offensivt ju längre det har gått, säger Brännström.

Ja, för J-Södra kommer från en minst sagt lyckad försäsong. Laget har släppt in få mål bakåt och även visat sig vara vassa framåt.

Gröntröjorna slog till exempel till med en riktigt försäsongsskalp när det allsvenska topplaget IFK Norrköping besegrades på bortaplan.

Läget i laget

Samtidigt får J-Södra klara sig utan Jakob Orlov – som bland annat gjorde det enda målet i genrepet borta mot Norrby för drygt en vecka sedan – på grund av skada. Forwarden finns inte med i den trupp som Brännström tagit ut till matchen.

Det gör däremot Alexander Jallow. J-Södrastjärnan ådrog sig en underkroppsskada under en samling med U21-landslaget och hans medverkan i premiären var i farozonen, vilket Jnytt tidigare rapporterat om.

Jallow körde för fullt med laget för första gången efter skadan på måndagens träning. Han är uttagen i matchtruppen men det är oklart om eller hur mycket J-Södras nummer 19 kommer att kunna spela.

Skulle både Orlov och Jallow missa matchen får J-Södra klara sig utan två spelare som stått för exakt 70 procent av lagets försäsongsmål.

Men oavsett om duon kan spela eller inte är det ett laddat J-Södra som kommer till spel.

– Det känns som det var länge sedan vi spelade match. Vi spelar ju sist i den här omgången så vi har fått träna på så det känns att det är laddat, säger Brännström.

Möter topptippade laget

Och J-Södra-tränaren har fått se en omgång där bland annat nykomlingen Västerås skrällde sig till en trepoängare borta mot Brommapojkarna.

Att kalla en J-Södra-seger mot Halmstad för en skräll är förstås något överdrivet. Men en grön trepoängare kommer säkerligen höja på både ett och annat fotbollsintresserat ögonbryn.

– Det brukar bli någon skräll i den första omgången. Ibland spelas matcherna på bra konstgräs, ibland är det på någon vårplan. Skrällar har vi sett i allsvenskan också. De första två, tre omgångarna brukar kunna gå lite hur som helst, säger Brännström.

JnyttTV. Amir Al-Ammari inför premiären.

Läs även

Relaterat till artikeln