Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkogården ska bli mer familjevänlig

Yellon i Jönköping ska göra om en kyrkogård i Borås. Uppdraget går ut på att gestalta kyrkogården som en plats full av liv.

– Jag ser framtidens kyrkogårdar som någonting mer än stora fysiska gravar och anonyma minneslundar, såger designer Jenny Stefanec om projektet.

Brand Experience-byrån Yellon i Jönköping har fått det ovanliga uppdraget att gestalta en familjevänlig kyrkogård. Uppdragsgivare är Borås kyrkovårdsförvaltning där projektets bakgrund handlar om ett nybyggt bostadsområde precis bredvid Brämhults Kyrkogård.

Efter att ha fått klagomål från boende som anser att kyrkogården förstör området, togs beslutet om att förvandla kyrkogården till en plats full av liv.

Gemensam filosofi

– När jag kom i kontakt med Jenny från Yellon, började vi fundera och märkte att vi hade en gemensam filosofi om att skapa en grön rekreationsplats för hela familjer. En plats där man kan titta på fåglar och grodor, en plats att ta med sig söndagsfika till. Helt enkelt en park som gör samhällsnytta, säger Lars Öhrn, kyrkogårdschef i Borås, i ett pressmeddelande.

Designen för platsen landade på Jenny Stefanec. Hon berättar om en vision där alla kyrkogårdar kan bli en plats för liv och rörelse.

– Jag ser framtidens kyrkogårdar som någonting mer än stora fysiska gravar och anonyma minneslundar. Jag ser dem som rum för de efterlevande, för livet. Jag har som många andra varit väldigt rädd för döden, det handlar troligtvis om att sånt man sällan pratar om lätt blir skrämmande. Men med åren har jag insett att det inte alls är sunt om döden är undangömd, säger hon i pressmeddelandet.

Expandering

Just nu väntar man på ett bygglov för en expandering av kyrkogården men även ett godkännande av att Stefanecs illustrationer ska få en egen aktivitetsyta på kyrkogården, hon avslutar med att bemöta kritiken som först fram om att göra om kyrkogården till en nöjesparker.

– Ibland får vi upplevelsedesigners kritik för att vi konstruerar världen och styr hurrum ska kännas men jag ser det som att hjälpa till att navigera i landskapet, att trigga fantasin, skapa anledningar att ta pauser, säger Jenny Stefanec.