Motormässan på Elmia har blivit ett fast inslag i Jönköping under påskhelgen. Och 2019 är förstås inget undantag.

För att kunna möta behovet har polisen rubricerat helgen som en särskild händelse. Ordningsmakten har därför skapat en speciell kommendering som lyfts ut från den ordinarie verksamheten och enbart jobbar med mässrelaterade ärenden.

– Vi har tagit in resurser för den här helgen. Majoriteten av poliserna kommer från Jönköpingsområdet men vi har även personal från Östergötland och Södermanland, säger Tommy Thorngren, kommunikationsansvarig för polisens kommendering under påskhelgen.

Då påsken infaller sent och vädret väntas bli bra räknar polisen med en rejäl tillströmning av besökare till Jönköping under helgen. Både mässbesökare och folk som tar sig till Jönköping för att umgås med andra motorintresserade.

En viktig bit av polisens arbete blir därför att jobba med trafiken.

– Vi kommer att ha en ganska stor resurs med fokus på trafiken. Vi samverkar med arrangören, kommunen och trafikverket för att vi ska få den att flyta så smidigt som möjligt, säger Thorngren.

Men Jönköpingsborna såväl som mässbesökarna kan räkna med köer under framför allt långfredagen och påskafton.

Jnytt har tidigare rapporterat om att hastigheten på fler vägar, däribland E4, sänks från 70 till 90 kilometer i timmen i ett försök att förebygga och förekomma trafikolyckor.

Och Thorngren har ett tips för Jönköpingsborna som eventuellt behöver ge sig ut i trafiken under påsk.

– Det gäller att vara förberedd på att om du bor i eller ska passera Jönköping så kommer det bli tjockt förbi här under vissa tider. Så håll avstånd och ha tålamod, säger Thorngren.

Fokus på polisiära

Polisen kommer också att hålla koll på de stora grupper som samlas på olika platser runt om i Jönköping i samband med mässan.

– Vi kan inte garantera att det inte kommer att ske sådant som Jönköpingsborna stör sig på. Men när det handlar om många personer på en liten yta där alkohol är inbladat så kan det ställa till det, säger Thorngren.

– Men vårt fokus ligger på det polisiära. Det ska inte vara några personer som utsätts för allvarliga brott eller trafikolyckor. Det är huvudfokus och det ska vi försöka undvika.

Samtidigt handlar polisens närvaro under helgen förstås inte bara om det negativa.

– Det som är viktigt att få fram är att polisen är inte emot de motorintresserade. Vi välkomnar alla till en trevlig helg. Vi ska vara inbjudande och välkomnande men vara tydligt agerande om det börjar gå åt fel håll. Så länge man är här och har en trevlig mässa så kan man räkna med att man får ett trevligt bemötande av polisen, säger Thorngren.

Läs även

Relaterat till artikeln