Nästan var tredje invånare i Jönköping oroar sig för inbrott. Det visar den årliga nationella rapporten “Svenskarna och trygghet 2019” som lanserades på torsdagen. Totalt har 4 200 svenskar svarat på frågor om säkerhet och trygghet i sitt hem och närområde.

Trots den ökande oron slarvar många invånare med de enklaste säkerhetsåtgärderna när det gäller att skydda sitt hem. Det allra vanligaste misstaget är att man har glömt att låsa ytterdörren – fler än hälften av invånarna i länet har gjort detta (51 %).

Undersökningen visar även att nästan två av fem invånare i Jönköpings län har glömt nycklarna i dörren (39 %). Nästan lika många har lämnat fönster eller altandörrar öppna när de åkt på semester (38 %).

Jönköpingsborna slarvar också med säkerheten genom att gömma nycklar. Nästan var tredje boende i länet uppger att de gömt nycklarna utanför bostaden, till exempel under en kruka (28 %).

– Nu när vi går in i en period då inbrotten ökar är det särskilt viktigt att tänka på hemsäkerheten. Fundera på om du har gjort vad du kan för att trygga ditt hem och tänk lite extra på att kontrollera fönster och dörrar när du lämnar hemmet, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert Verisure, i ett pressmeddelande.