Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill han rädda Jönköping

 
Stafetten
Visa alla artiklar

Han växte upp i en idrottsfamilj och drömde om att bli fotbollsproffs. I dag arbetar han som enhetschef på Föreningservice i Jönköping och brinner för att få barn och ungdomar i rörelse. – På så sätt ger vi dem möjlighet att uppfylla sin fulla potential, säger han.

I den förra delen av Jnytts artikelserie, ”Stafetten”, fick ni läsa om kafferostaren Ingo Deters från Huskvarna. Han ville därefter att Martin Funck skulle bli nästa person att intervjuas i ”Stafetten”.

– Han ställer alltid upp när jag vill cykla! Jag gillar hans driv och tänk kring sportevents i Jönköping, motiverade han sitt val.

Genom sitt arbete som enhetschef på Föreningsservice på Jönköpings kommun får Martin Funck, 37, utlopp för sitt engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Verksamhetens fokus ligger på att stötta och utveckla det lokala föreningslivet och se till att de får rätt förutsättningar för att bedriva sina aktiviteter.

Duktiga på stora idrottsevenemang

Dessutom har de ett tätt samarbete med Destination Jönköping när det gäller att anordna evenemang i kommunen.

– Vi i Jönköpings kommun är ganska duktiga när det gäller att ta hit stora idrottsevenemang som drar mycket folk.

Funck berättar att det är möjligt tack vare drivna föreningar, men också en bra samverkan mellan Destination Jönköping och kommunen.

– Ironman och EM i mountainbike är några exempel på evenemang i Jönköping som har gjort att man lyft på ögonbrynen i andra delar av Sverige. De här evenemangen ger också andra positiva effekter i form av att våra lokala föreningar lyfter.

Har du något drömevenemang som du skulle vilja få hit?

– Jag har flera. Det skulle bland annat vara kul att få hit ett internationellt mästerskap i cyclocross. Det är ett evenemang som innebär fest och jippo. Det är ganska spektakulärt att titta på. Det anordnas ofta i november när det är som grisigast väder. Det ska vara gyttjig och skitigt. Min dröm är att anordna det på Elmiafältet.

Redan i november ska idén testas. Då anordnas en Sverigekupp i sporten och blir det lyckat finns det, enligt Funck, goda möjligheter att ett större evenemang blir verklighet.

Närmast ser han fram emot världscupen i curling som kommer att anordnas i Jönköping i slutet av januari.

– Det är häftigt att lilla Jönköping anordnar det här, när de andra orterna som deltar är bland andra Shanghai och Peking.

Mycket kan förbättras

Men trots att Jönköpings kommun står i framkant när det gäller föreningsliv och idrottsevenemang tycker Funk att det finns mycket som kan förbättras.

– Vi borde kunna ge föreningslivet ännu bättre förutsättningar. Det krävs så lite. Om du ger hundratusen kronor i bidrag till någon förening så får du mångdubbel tillbaka i form av folkhälsa, ideella timmar och engagemang. Jag ser det som min grunduppgift att få beslutsfattare och framförallt politiker att se vikten av det lokala föreningslivet.

– Jag kan inte begripa varför man inte på partipolitisk nivå sett potentialen i det här tidigare. Idrotten berör och engagerar så många människor. Ett parti med en tydlig ståndpunkt kring idrotten hade kunnat vinna över många väljare.

En tuff utmaning

Funck har tagit fram en idrottspolitisk plan i samverkan med Jönköpings föreningsliv. Planen godkändes nyligen och nu väntar arbetet med att förverkliga de mål som finns där. Det tuffaste utmaningen är, enligt Funck, att få in mer rörelse i skolverksamheten där man i dagsläget istället har dragit ner på gymnastiken.

– Tyvärr rör sig barn och ungdomar alldeles för lite i dag. Det gör att vi begränsar barn och ungdomars möjligheter. Ju mindre de rör på sig desto mindre utvecklas de både fysiskt och mentalt.

För att vända den nedåtgående spiralen har kommunen tagit fram en tjänst som ska hjälpa skolor att hitta sätt för att barnen ska få vara mer rörliga under sin skoltid.

– Det kan vara att man kommer tidigare innan skolan börjar eller att man kör rastaktiviteter. Det handlar lite om vad varje skola har för förutsättningar.

Funck anser att det borde gå att få till stånd övergripande beslut i frågan, men problematiken ligger i att varje enskild rektor har det yttersta ansvaret för sin skola.

– Nu har vi hittat en form av mellanväg där man har en koordinator som ska försöka hjälpa till och pusha skolorna att göra det bästa utifrån de förutsättningar som de har. Vi får se var det tar vägen.

Uppvuxen i en idrottsfamilj

Intresset för träning och hälsa har genomsyrat den största delen av Funcks liv och det verkar ligga i blodet. Hans föräldrar träffades på volleybollplanen och har även de varit engagerade i olika föreningar.

Funck föddes i Tidaholm och när han var sex år gammal flyttade familjen till ett villaområde i Bankeryd. Han växte upp i en idrottsfamilj med fotboll och ishockey som sina största intressen.

Sanda fotbollsgymnasium var ett givet val med drömmen om att bli fotbollsproffs. Samtidigt hade han ambitioner om att skaffa sig en bra utbildning.

Funck flyttade till Halmstad för att studera idrottsvetenskap. Med ämnen som pedagogik och psykologi tog han slutligen en magisterexamen i Folkhälsovetenskap. Han visste redan då att han ville jobba med förebyggande hälsa.

I samma veva träffade han sin nuvarande fru.

– Hon fick jobb på ett företag i Huskvarna, så hon flyttade hem före mig. Jag fick jaga efter och hade turen att hamna på Smålandsidrotten där jag stannade i tio år.

Fotbollen fick också vara med på ett hörn. Han spelade länge i IK Tord, division 2.

Började blogga

Funck var tidigt ute med att blogga. 2006 startade han ”Jönköpings idrotten” med fokus på lokal sport.

– Jag hade väl någon form av dröm om att bli sportjournalist och det här var ett sätt att få utlopp för det. På dagarna jobbade jag med idrotten i föreningarna och på kvällarna satt jag hemma och skrev reportage och krönikor kopplat till den lokala idrotten.

Bloggen blev också en kanal för föreningarna att nå ut med information till allmänheten om allt positivt som gjordes. Den levde i ett par år och i perioder var den ganska stor.

– Jag hade ett par tusen unika läsare i veckan och ett ganska bra engagemang kring det.

Mycket rörelse på fritiden

I dag bor Funck i en villa på Egna hem i Huskvarna tillsammans med sin fru och deras två söner i åldrarna 6 och 2 år. Och det blir mycket idrott och rörelse på fritiden.

– Går någon och småtjurar så brukar vi skicka ut varandra på en löp-eller cykelrunda i skogen.

– Barnen rastar vi som hundar höll jag på att säga. Vi skickar ut dem i ur och skur. Det är häftigt att se hur de växer och blir starkare både fysiskt och mentalt. Det hänger ihop.

Just nu håller Funck på att lära sig orientering tillsammans med sin äldsta son. Dessutom har han lärt sig att crawla på senare år.

– När jag tränade fotboll var det träning fem dagar i veckan och då fanns det inte utrymme för att testa på andra roliga idrotter. Så jag tar igen det nu.

”Behöver inte skapa tävlingar åt barn”

Att det i tidig ålder elitsatsas inom idrott tycker han däremot är förkastligt.

– Man behöver inte skapa tävling åt barnen. Det gör de så bra själva. Där har många ledare mycket att lära. Det behövs ingen vuxen som jagar på att man ska vinna en viss turnering eller cup. När jag var liten behövde jag snarare folk som hjälpte mig att tagga ner. Det kan jag fortfarande behöva.

Funck berättar att han sätter väldigt höga krav på sig själv och att det är något som han brottas med varje dag. Hans föräldrar slutade till och med att spela golf tillsamman med honom på grund av att han var en sådan dålig förlorare.

– Jag är en sådan tävlingsmänniska att det slår över emellanåt. Jag kan bli besviken på mig själv om jag inte har hunnit plocka ur diskmaskinen. Jag vill göra allting perfekt, oavsett vad det gäller, säger han och tillägger:

– Det är tur att jag har min fru som kan sansa mig lite och påminna mig om att jag inte behöver rädda världen. Men rädda Jönköpings kommun kan jag i alla fall göra, tillägger han och skrattar.

Lämnar över stafettpinnen

Avslutningsvis får Martin Funck nominera vem han vill läsa om nästa vecka. Valet faller på Lina Bjerke.

– Hon har kommunens just nu svåraste och mest utmanade ideella uppdrag i att vara ordförande i Jönköpings fältrittklubb. Jag tycker att det vore bra om hon får tala om för omvärlden vilken svår situation man kan hamna i som ideell person i en sådan komplex förening. Vilka utmaningar som finns och framför allt vilken jäkla insats de gör, motiverar han.