Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Säg till när någon skräpar ner”

Engagemanget för miljön är stort i Jönköpings län. Under våren har 22 208 barn och vuxna varit delaktiga i Håll Sverige Rents årliga kampanj Vi Håller Rent. Det är Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning där sammanlagt nästan 700 000 svenskar deltog.

Kampanjen Vi Håller Rent har genomförts av Håll Sverige Rent varje år sedan 2004. I år deltog sammanlagt 690 647 svenskar, vilket är nästan 15 000 fler än förra året. 256 av Sveriges 290 kommuner var anmälda till kampanjen och av de som deltog var 601 233 barn.

– Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet, framförallt hos barn och unga. Barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner, säger Johanna Ragnartz i ett pressmeddelande.

Haven är utsatta

Mycket av det skräp som plockas upp är plast och förpackningar som borde ha återvunnits tidigare och som riskerar att hamna i haven. Johanna Ragnartz säger att allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och mycket av det skräp som hittas i haven är det vi konsumerar på språng.

Håll Sverige Rent arbetar för minskad nedskräpning och ökad återvinning. Deras tips för att stoppa nedskräpningen är att själv inte skräpa ner och att våga säga till om du ser någon annan skräpa ner.

Att plocka upp minst ett skräp om dagen och ha med en egen flergångsmugg är också något att tänka på. Dessutom är det bra att kontakta din kommun om du upplever att en speciell plats är väldigt nedskräpad.