Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetspådrag när rättegång inleddes

Poliser, vakter och metalldetektor fanns på plats när rättegången mot sex personer som misstänks ha funnits i toppen av en omfattande amfetaminhärva inleddes på onsdagen. En av de åtalade, en 31-årig man som misstänks ha styrt organisationen, fanns inte heller på plats i salen utan deltog via videolänk från häktet.

– Det finns en oro bland några för att de har pratat eller tjallat som de kallar det, säger kammaråklagare Marie Reutne.

Men att det skulle finnas någon direkt hotbild mot de inblandade vill hon inte bekräfta.

Hösten 2010 riktade polis och åklagare in sig mot amfetaminhandeln i Sundsvallsområdet. Flera tips samt information från kriminalunderrättelsen låg bakom polisens satsning. Sedan dess har flera personer dömts för grova narkotikabrott, de personerna har enligt åklagaren ingått i olika ligor som alla varit delar av en organisation. Och i går inleddes rättegången mot sex personer som misstänks ha funnits i toppen av organisationen.

Några av de sex åtalade, fem män och en kvinna, har erkänt och medgivit stora delar av de brott de misstänks för. Andra nekar till brott.

Rättsalen var fullsatt när rättegången inleddes på onsdagsmorgonen och åklagaren skulle göra sin sakframställan, då åklagaren berättar vilket brott som har skett och hur det gått till.

– Två olika partier amfetamin som tagits i beslag vid olika tidpunkter från olika personer har analyserats. Resultatet av jämförelseanalysen talar för att amfetaminet kommer från samma tillverkningssats, sa Marie Reutne.

Delar av den omfattande telefonavlyssning som bedrivits mot de misstänkta spelades också upp i rättssalen.

– Nu pratar man inte klarspråk i de här samtalen, de säger inte "hej nu ska vi köpa knark, ska du med?" Många av samtalen är kryptiska men jag menar att av dem kan man förstå vem det är som har varit chefen. Det handlar om att lyssna på tonfall och ordval, sa Reutne.

I några samtal hörs personer prata om den 31-åring som misstänks ha varit en koordinator för hela nätverket, av vissa kallas han Mammon.

Enligt henne har de inblandade i organisationen också använt sig av ett antal mobiltelefoner med kontantkort som inte registrerats.

– Vi kallar det en ful-lur och det är vanligt förekommande vid narkotikaaffärer. Flera här har bekräftat att de fått den typen av telefoner och vi har beslagtagit några, säger Marie Reutne.

Framåt eftermiddagen hade många av besökarna lämnat tingsrätten. Kvar fanns de åtalades anhöriga.

Rättegången som beräknas pågå i sju dagar avslutas nästa vecka.